South International Series Festival

U Cadizu počinje prvi festival u južnoj Europi posvećen najnovijim televizijskim serijama. Donosi brojne premijere

Stjepan Hundić

Na festivalu nema hrvatskih serija, ali isto tako niti jedne istočnoeuropske produkcije



CADIZ – South International Series Festival, prvi festival u južnoj Europi u potpunosti posvećen televizijskoj i serijskoj produkciji, svoje će inauguracijsko izdanje održati od 6. do 12. listopada u Cadizu, središtu istoimene španjolske provincije u Andaluziji. Inicijativa je pokrenuta s ciljem promoviranja kulture televizijskih serija i manifestacija na kojoj će se premijerno predstavljati najnovije svjetske serije i globalni noviteti u igranom i dokumentarnom žanru. Festival će predstaviti pedesetak premijera, dok će u svim festivalskim i industrijskim programima biti više od stotinu serija iz čitavog svijeta.


U fokusu programa prvog izdanja bit će europska produkcija, poseban program činit će serije španjolske i latinoameričke produkcije, dok će zemlja gost biti Ujedinjeno Kraljevstvo čija televizijska produkcija spada u sam svjetski vrh. Posebno će zanimljivo biti upoznavanje sa serijama afričkih zemalja uključujući i produkciju legendarnog Nollywood sadržaja. Predstavljanje afričke produkcije nije iznenađenje s obzirom da je Cadiz smješten na samom jugu Iberijskog poluotoka, tik preko puta najvećeg svjetskog kontinenta, i uz Gibraltar najbliža dodirna urbana točka između Europe i Afrike. Festival je podijeljen u više programskih sekcija. Glavni program nudi premijere najnovijih igranih serija španjolske i svjetske produkcije, tu je i program nefikcionalnih tj. dokumentarnih formata, zatim program nazvan Dragulji (Jewels) fokusiran na ponovno prikazivanja serija koje su manje poznate široj publici, i program Na jugu (The South Section) u kojem će biti predstavljena televizijska produkcija Andaluzije.


Festival otvara treća sezona Netflixove španjolske kriminalističke dramske serije »Entrevias« koja se može pratiti i u Hrvatskoj, a bit će predstavljene i Amazonova španjolska komedija »Serrine«, norveška politička satira »Power Play«, koja je na ovogodišnjem utjecajnom Canneseries festivalu osvojila nagradu za najbolju međunarodnu seriju i britanski dokumentarac u duhu skandinavskih noir trilera »The Man Who Stole The Scream«, ekranizacija šokantne krađe likovnog remek-djela Edvarda Muncha koju produkcijski potpisuje britanski Sky. U programu su i izraelska povijesna ratna drama Carthago o palestinskom komičaru kojega 1942. smještaju u logor zajedno s nacističkim kriminalcima i izraelskim pokretnom otpora, korejski fantasy horor triler »Monstrous« o drevnom prokletstvu koje ljude pretvara u monstrume, francuska dramska serija »D’Argent et de sang« (»Novac i krv«) temeljena na jednom od najvećih skandala u novijoj francuskoj povijesti vezanom uz poreznu prevaru u trgovanju ugljičnim dioksidom, američki dokumentarac u CNN produkciji »The Murdochs: Empire of Influence« o nasljeđu medijskog mogula Ruperta Murdocha.




Među brojnim sudionicama i gostima bit će i čileansko-kanadski kompozitor Cristóbala Tapia de Veera, autor glazbe hit serija »Bijeli lotus« HBO-a i dugovječne Netflixove žanrovske serije »Black Mirror«; argentinski scenarist Armando Bo, jedan od koscenarista Oscarom nagrađene drame »Birdman« u režiji Alejandra G. Inarritua; britanska producentica Gail Egan koja je producirala niz filmova slavnog britanskog art-house redatelja Mikea Leigha, a potpisuje i Amazonov triler »All the Old Knives« s Chrisom Pineom i Thandiwe Newton te britanski televizijski veteran Michael Murphy i producent dokumentarca »Mutiny in Heaven: The Birthday Party« o istoimenom australskom post-punk underground bendu u kojem je karijeru započeo Nick Cave. Na festivalu nema hrvatskih serija, ali isto tako niti jedne istočnoeuropske produkcije što, s obzirom na jaku i kvalitetnu televizijsku produkciju istočnoeuropskih zemalja, uključujući i lokalnu produkciju streaming servisa, zasigurno predstavlja programski minus.