In Memoriam

U 86. godini umro veliki hrvatski promicatelj jazza Stjepan Braco Fučkar

T.I.

Vodio je i uređivao popularne radijske emisije „Zeleni Megaherc“, „Glazba za sanjarenje“, „Vrijeme za swing“, a od 1967. do 2002. i emisije o jazzu poput „Stereorama jazza“ i „Vrijeme je za jazz“



Jučer je u 86. godini života preminuo je Stjepan Braco Fučkar, dugogodišnji urednik radijskih emisija o jazzu, glazbeni pisac i jazz glazbenik.


Rođeni Zagrepčanin, nakon završetka Srednje glazbene škole “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu na kojoj je usavršio klarinet, postaje član grupe njemačke pjevačice šlagera Ursule May, s kojom odlazi na turneju po Finskoj. Po povratku u Zagreb upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, na kojoj je 1967. diplomirao na Teoretsko–nastavničkom odsjeku. Iste godine počinje raditi na Radio Zagrebu u sklopu netom otvorenog Odjela za fonomaterijale.


Potom prelazi u Redakciju zabavne glazbe, isprva kao suradnik, a kasnije kao urednik. Vodio je i uređivao popularne radijske emisije „Zeleni Megaherc“, „Sunčani sat Pops“, „Glazba za sanjarenje“, „Vrijeme za swing“, a od 1967. do 2002. i emisije o jazzu poput „Stereorama jazza“, „Jazz za diskofile“, „To je jazz“ i „Vrijeme je za jazz“.




Uz urednički posao na radiju, bio je aktivan kao saksofonist. Sudjelovao je u radu raznih glazbenih sastava, primjerice ansambla Do-Re-Mi, svakodnevno nastupajući sve do kraja osamdesetih godina. Godine 2002. otišao je u mirovinu no i dalje je povremeno nastupao kao glazbenik. Bio je redovni član Hrvatskog društva skladatelja.


Posljednji ispraćaj Stjepana Fučkara bit će u ponedjeljak, 1. kolovoza u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju.