In memoriam Claudio Abbado

Tuguje glazbena Italija

Hina

Abbada je pratila krilatica da je dirigent bez granica, muzičar bez predrasuda, umjetnik uvijek spreman na kazališni rizik, čovjek otvorenih pogleda na svijet...



RIM Claudio Abbado, jedna od najsjajnijih zvijezda u velikoj generaciji talijanskih dirigenata, umro je jučer u 8,30 sati u svom domu u Bologni u 81. godini, nakon duge i teške bolesti, okružen članovima obitelji – javila je njegova obitelj. Glazbenici vodećih svjetskih orkestara smatrali su ga iznimnim zbog njegova snažnog utjecaja na interpretaciju, pri čemu je orkestru uvijek dozvoljavao njihov osebujni izraz. 


Debitirao je 1960. godine u La Scali, u rodnom gradu Milanu, gdje je nakon studija dirigiranja u Beču, bio glazbeni direktor ansambla skoro 20 godina. Između mnogih velikih angažmana diljem svijeta, treba reći da je Claudio Abbado bio muzički direktor i dirigent Bečke državne opere od 1986. do 1991. Bio je i na čelu londonskoga Covent Gardena, Berlinske filharmonije gdje je naslijedio slavnog Herberta von Karajana, i Londonskog simfonijskog orkestra te glavni gost-dirigent Čikaške filharmonije. Iako je zbog bolesti posljednjih godina znatno manje dirigirao po svijetu, Abbado je u Lucerneu osnovao svoj all-star orkestar, a posebno je mnogo vremena posvećivao mladim glazbenicima.    

Dirigiranje bez partiture


Berlinska filharmonija čiji je šef-dirigent Abbado bio od 1990. do 2002. godine, u izrazima sućuti napominje da je bio izuzetna muzičar i čovjek: »Njegova ljubav prema glazbi i urođena znatiželja – bili su nam stalna inspiracija« – piše na web sajtu Berlinčana. 


Abbado je bio poznat po svojim iznimnim glazbenim sposobnostima, po dirigiranju bez partiture te kreativnim odnosima s članovima orkestara s kojima je surađivao. Godinama je imao zdravstvene probleme – zbog zdravlja je napustio Bečku operu 1991. godine, neko se vrijeme nije znalo od čega boluje, a onda je 2000-te godine operiran od karcinoma želuca. 




Milanska La Scala iznosi podatak da je zbog lošeg zdravlja Abbado morao otkazati dva iznimno važna glazbena događanja 2010. godine, kojima se trebao vratiti u milansku opernu kuću nakon 25 godina i proslaviti jubilej – 50 godina dirigiranja. Uzbuđenje je bilo toliko da je Abbado tražio da se u njegovo ime posadi 90.000 stabala koja će stanovnike Milana zauvijek podsjećati na njegov povratak rodnom gradu. Projekt je kasnije napušten iz financijskih razloga. 


Na stranicama La Scale piše da je maestro Abbado ovoj kući dao svojih najboljih 18 godina, počev od 1986. kada je imenovan muzičkim direktorom orkestra. Abbada je pratila krilatica da je dirigent bez granica, muzičar bez predrasuda, umjetnik uvijek spreman na kazališni rizik, čovjek otvorenih pogleda na svijet…    

Neslaganje s Mutijem


Iako je bio slavan i obožavan, talijanski su mediji godinama izvještavali o njegovom neslaganju s Riccardom Mutijem, koji ga je naslijedio na čelu La Scale. Muti ga je pozvao da u Scali postavi Straussovu operu »Elektra«, ali do uprizorenja nikada nije došlo. Kažu da je razlog taj što je Muti očekivao da predstavu izvede ansambl La Scale, dok je Abbado planirao dovesti muzičare iz Beča. Kakogod bilo, Muti je kasnije izjavljivao da među njima »nema zle krvi«, a kao dokaz, ukazivao je na Abbadov angažman u Ravenni 2011. godine, na poznatom ljetnom festivalu koji je osnovala i danas mu je na čelu Mutijeva supruga Cristina Mazzavillani Muti. Povodom smrti Claudija Abbada Muti je izjavio da je »svijet muzičke umjetnosti jako osiromašen«. 


Na kraju recimo i to da se Claudio Abbado – zdravstvenim problemima unatoč i usprkos nedokazivim smicalicama koje su vrlo česte u svijetu umjetnosti – ipak vratio Scali i rodnom gradu. Gotovo pred smrt, posljednjeg dana listopada 2013. godine, dirigirao je Mahlera, ispraćen petnaestminutnim ovacijama publike, frenetičnim povicima »bravo!« i slapovima cvijeća…