Petnaesto izdanje

Sve je spremno za Subversive Film Festival. Bit će održan u spomen na prerano preminulog Dragana Rubešu

Hina



ZAGREB – Petnaesti Subversive Festival donosi od 15. do 28. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija bogat filmski i diskurzivni program, panele i predavanja uz gostovanja, uživo i online, niza svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista okupljenih temom »Mikrofizike protu-moći«.


Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je suradniku festivala, filmskom kritičaru i selektoru Draganu Rubeši (1956.- 2022.), koji nas je početkom ove godine prerano napustio. Ove godine filmski program donosi 40 recentnih filmskih naslova, a otvara ga u nedjelju, 15. svibnja, u kinu Tuškanac film »Heroji radničke klase« srpskog redatelja Miloša Pušića koji je imao svjetsku premijeru u sklopu berlinske Panorame.


U igranoj konkurenciji izdvajaju se film »Obje strane oštrice« francuske sineastice Claire Denis za koji je dobila Srebrnog medvjeda za režiju u Berlinu, a iz Berlina ovjenčan Srebrnim medvjedom stiže i najnoviji komad korejskog autora Hong Sang-sooa »Spisateljičin film«. Tu su i pobjednik sekcije Un Certain Regard canneskoga festivala »Otvaranje šaka« Kire Kovalenko, bolivijski pobjednik sekcije Orizzonti u Veneciji »Veliko kretanje» Kira Russa, te »Priča o kraljevskom raku« autorskog dvojca Mattea Zoppisa i Alessija Rigo de Righija i »Rupa« Michelangela Frammartina, koji je u Veneciji osvojio čak tri nagrade, uključujući Specijalnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji.
Dokumentarnu konkurenciju predvodi »Mutzenbacher«, pobjednik Encounters sekcije na ovogodišnjem Berlinaleu austrijske dokumentaristice Ruth Beckermann koja će u sklopu festivala održati i masterclass predavanje.