Piše Kim CUCULIĆ

Subversive Festival ove se godine odvija pod zajedničkom temom “Živjeti bez kapitalizma”

Kim Cuculić

Arhiva NL

Arhiva NL



U tijeku je 17. izdanje Subversive Festivala u Zagrebu, koji se ove godine odvija pod zajedničkom temom »Živjeti bez kapitalizma«. Festivalski vrhunac trebao bi se dogoditi 7. lipnja, gostovanjem i predavanjem najpoznatije predstavnice Crnog marksizma, Angele Davis. Ova afroamerička filozofkinja i političarka (1944.) studirala je na Sorbonni, a doktorirala u Frankfurtu. Bila je asistentica Herberta Marcusea na Sveučilištu u Los Angelesu. Aktivistica je crnačkoga pokreta za ljudska prava, a kao članica Komunističke partije SAD-a otpuštena s posla 1969. Zatočena je sedamdesetih godina pod krivom optužbom za sudioništvo u umorstvu, ali je oslobođena optužbe. Predsjednica je Nacionalnoga saveza protiv rasističkog i političkog nasilja. Od 1980. profesorica je na sveučilištima u San Franciscu i Santa Cruzu. Spomenimo neka njezina djela: »Žene, rasa i klasa« (1983.), »Autobiografija« (1988.), »Žene, kultura i politika« (1990.).


Prilikom otvorenja festivala umjetnička direktorica Subversivea Dina Pokrajac istaknula je da se ovogodišnja festivalska tema »Živjeti bez kapitalizma« prelijeva i na filmski dio festivala:


»Da je život bez kapitalizma itekako moguć (pa i neophodan), pokazuju nam razni džepovi otpora portretirani u ovogodišnjim filmovima, od bračkih vještica preko Kraho indijanaca do fiktivnih analognih nonkonformista botomori. Kako piše naša ovogodišnja gošća Angela Davis, američka politička aktivistkinja, feministkinja i teoretičarka Crnog marksizma »Sloboda je stalna borba« – od američkog pokreta za ljudska prava i afričke borbe za dekolonizaciju preko The Troubles u Sjevernoj Irskoj do pobune »Žena, sloboda, život« i Metoo pokreta – 17. Subversive Film Festival stoga i ove godine mapira prošle, sadašnje i buduće borbe za neki drukčiji, bolji i pravedniji svijet«, kazala je Pokrajac.




Naglasila je i sve posebnosti ovogodišnjeg iznimnog filmskog programa: »Ističu se novi filmovi Alice Rohrwacher, Rose Glass, Raula Ruiza, Victora Ericea, Bertranda Bonella, Mladena Đorđevića, Hong Sang-Sooa, ali i filmskih debitanata koji svojim djelima pomiču granice filmskog jezika. Donosimo pobjedničke filmove Locarna, CPH:DOX-a, Venecije i Sundancea. Izabrani filmovi pokrivaju širok dijapazon tema – od nasljeđa revolucionarne borbe, alternativnih povijesti i sablasti kolonijalizma preko ekološke devastacije i samoodrživih modela opstanka do globalnih odjeka Metoo pokreta te ćorsokaka u koji su nas doveli privatizacija obrazovanja, slijepo povjerenje u digitalne tehnologije i globalna ekonomija koja počiva na nejednakosti. Svima je zajedničko povjerenje u transformativni utjecaj filmske umjetnosti na društvo kao i inventivnost s kojom pristupaju svojim temama i subjektima.«


Do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se i 17. izdanje Subversive Film Festivala uz okruglih četrdeset naslova i uz novo okupljanje autora koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici. Filmovi podijeljeni na igranu i dokumentarnu konkurenciju natjecat će za nagrade Wild Dreamer »Dragan Rubeša«, a odluku o najboljim filmovima donijet će tročlani žiri u sastavu Paola Gosalvez, Ejla Kovačević i Tom Waibel. Podsjetimo ovom prilikom, dugogodišnji filmski kritičar Novog lista Dragan Rubeša bio je i dugogodišnji programski savjetnik zagrebačkog Subversive Film Festivala. Bio je i dugogodišnji izvjestitelj s prestižnih europskih festivala Berlinalea, Cannesa i Mostre, a svoju ljubav prema japanskom, tajvanskom te općenito azijskom filmu »hranio« je na udinskom Far East Film Festivalu s kojeg je također izvještavao. Ovako je u povodu njegova preranog odlaska pisalo riječko Art-kino:


»Najveći filmski entuzijast i sanjar našeg grada, njegove Opatije, županije, a i šire, više nije s nama. S Draganom smo gradili Art-kino, zajedno prvi puta ušli u tada prazno i zatvoreno kino, kada su svi mislili da pričamo o neostvarivom. No, s njim dvojbe nikad bilo nije. Svojim je znanjem i strašću utkan u svaku godinu rada naše ustanove. Bio je naš prijatelj, programski savjetnik, vjesnik najnovijih filmskih novosti i najveći ambasador našeg kina.«