"Ispričaj nam priču"

Škola za klasični balet i suvremeni ples okrunila godinu produkcijom “Pogled s vrha prstiju”

Marko Dobrecović

Foto Milan Đekić

Foto Milan ĐekićOsnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u Hrvatskom narodnom kazalištu održala je produkciju kojom okrunjuje školsku godinu na zalazu.


Uz tradicionalni naslov „Pogled s vrha prstiju“, školska produkcija na daskama nacionalne kazališne kuće poprimila je podnaslov „Ispričaj nam priču.“


Foto galerija: Produkcija OŠ za klasični balet i suvremeni ples Foto: Milan Đekić


Uz uvježbane koreografije učenika Škole, produkciji su se pridružili i gosti s ljubljanskog Konzervatorija za glazbu i balet te učenici Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.
Cjelovečernja produkcija „Ispričaj mi priču“ prigodno je podijeljena u dva poglavlja.


U prvom dijelu večeri predstavili su se gosti produkcije i ostali projekti Škole, dok je drugi dio tematski označen koreografijama nastalima prema omiljenim pričama i likovima iz pera domaće i svjetske književnosti.Ples boja, izveden kao prva točka večeri, prezentacija je rada unutar projekta „Bez Granica.“ Suradnja domaćina s Ekonomskom školom Mije Mirkovića Rijeke i Plesnim kolektivom Magija iz Udruge osoba sa dječjom i cerebralnom paralizom Rijeka iznjedrio je inkluzivnom plesnom točkom koja je zaradila veliki pljesak publike.


Dlanovi publike žarili su se i nakon nastupa učenika i studenata Konzervatorija za glazbu i balet iz Ljubljane. Ravelov Bolero kao sjajna podloga ljubljanskih plesača podsjetila na izreku Alberta Einsteina da se život može živjeti na dva načina.Kao da ništa u životu nije čudo te kao da je sve čudo. Prvo poglavlje priče završeno je koreografijom školskog ansambla klasičnog baleta, a zatim i projekcijom videospota pjesme „If you know what we’ve got“ benda Melt u kojemu su sudjelovali učenici škole.


Uz govor ravnateljice škole Violete Nikolić te pročelnice UO Grada Rijeke za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Ive Erceg, drugi dio predstave ponudio je nizanje poznatih književnih likova i protagonista literature za djecu i mlade.Crvenkapica, likovi Ivane Brlić-Mažuranić, Aladdin, Pepeljuga, Petar Pan i ostala menažerija literarnih junaka podsjetili su na svima dobro poznate ulomke.


Uz podsjećanje na uspjehe u školskoj godini, ravnateljica Violeta Nikolić naznačila je važnost priča namijenjenih najmlađima.


– Kao što svaki list knjige otkriva novi svijet tako i svaki korak naših plesača donosi novu emociju, novu priču i novi doživljaj. Svijet knjige je magičan.


U njemu se susrećemo s junacima i pričama koje nas poučavaju i avanturama koje nas nose u nepoznato. Naši mladi plesači su uspjeli uhvatiti tu magiju i prenijeti je kroz svoje pokrete, spajajući klasični balet i suvremeni ples u jednu harmoničnu cjelinu, kazala je Nikolić.