Hrvatsko filozofsko društvo

Simpozij uz 300. obljetnicu rođenja Kanta, “ponajveće intelektualne figure svih vremena”

Hina

Skup će se održati kao 64. godišnji simpozij toga društva u Zagrebu, od 23. do 25. studenoga 2023.



Hrvatsko filozofsko društvo organizira godišnji simpozij o Immanuelu Kantu ususret 300. obljetnici rođenja jednog od najznačajnijih filozofa i intelektualnih figura svih vremena, priopćeno je.


Skup će se održati kao 64. godišnji simpozij toga društva u Zagrebu, od 23. do 25. studenoga 2023.


Sljedeće, 2024. godine, diljem svijeta obilježavat će se 300. obljetnica rođenja Immanuela Kanta, ali i 220. obljetnica smrti toga filozofa, a Hrvatsko filozofsko društvo, kao svojevrsna avangarda tih obilježavanja, organizira simpozij o Kantu već 2023., ususret obljetničkoj godini.




S obzirom na to da će na simpoziju biti izloženo čak 66 referata te da njihovi autori i autorice dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, već sada se može s priličnom sigurnošću reći da će ovo biti jedan od najvećih regionalnih znanstvenih skupova posvećenih Kantu, a možda i najveći, priopćio je predsjednik društva Hrvoje Jurić.


On također ističe da je simpozij interdisciplinarnog karaktera jer će se Kantu pristupati ne samo iz filozofske perspektive nego i iz perspektive drugih humanističkih znanosti te društvenih i prirodnih znanosti, kao i umjetnosti.


Naposljetku, kroz prizmu Kantove filozofije sagledavat će se i aktualni globalni problemi povezani s ekološkim, ratnim i migrantskim krizama.


U simpozijskoj publikaciji nalazi se i materijal koji otkriva nepoznatog ili manje poznatog Kanta: prvi hrvatski prijevod Kantova testamenta i njegovih stihova posvećenih preminulim kolegama, čemu je pridodano i nekoliko pjesama uglednih svjetskih pjesnika, koje se na taj ili onaj način tiču Immanuela Kanta.