Od petka

“Sajam 3N: Napusti normalne rasprave”: Prenamjenom tehnologije do novog, duhovitog i ekološki prihvatljivog

Ervin Pavleković

Tanja Kanazir

Tanja KanazirOvogodišnje peto izdanje »Sajma 3N: Napusti normalne rasprave« održat će 19. i 20. travnja, uz zanimljiv izlagački dio u Filodrammatici, glazbeni dio u Klubu Manual te bogat program radionica za djecu i odrasle na različitim lokacijama u Rijeci.


Ovogodišnje izdanje Sajma neobičnih naprava okuplja »uradi-sam« entuzijaste iz Hrvatske i Slovenije koji razvoj tehnologije ne prepuštaju industriji, već sami mijenjaju postojeće i stvaraju nove naprave i objekte, upotrebom elektronike i prirodnih resursa ili reciklažom umjetnih materijala kako bi stvorili nešto novo, duhovito, korisno i ekološki prihvatljivo. Rezultati njihovih istraživanja bit će predstavljeni na izlagačkom dijelu Sajma u velikoj dvorani Filodrammatice – u petak od 12 do 20 sati i u subotu od 11 do 16 sati – na kojem sudjeluju zagrebačka organizacija Radiona, te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA.


U okviru sajma održat će se i niz besplatnih radionica za djecu i odrasle, u Filodrammatici, Radio Roži, Dječjoj kući i na području Lansirne stanice Torpedo, koje će voditi glazbenik i stručnjak u području produkcije zvuka Saša Rajković Zarkoff, umjetnici Robertina Šebjanič, Ivo Vičić i Monika Pocrnjić, etnolog i antropolog Duje Dorotka iz Muzeja općine Jelsa, te članovi organizacija Radiona i BridA. Zbog ograničenog broja mjesta, za sudjelovanje na radionicama potrebna je prijava. Za glazbenu nadopunu izlagačkog i radioničkog dijela Sajma zaduženi su DJ-i i autori okupljeni oko riječkog labela elektronske glazbe Transponder koji za petak 19. travnja od 21 sat pripremaju party u klubu Manual. Uz setove DJ Monotaksa i DJ Arexxa, na zabavi će nastupiti i četiri live acta: Notein, Monotask, Arexx i Transponder live crew.