Program u prosincu

Riječko Art-kino slavi četrnaesti rođendan

Ervin Pavleković

U sklopu programa »Kvarner u kratkom« prikazat će se četiri domaća kratkometražna filma



RIJEKA – Nakon što je posebna projekcija dokumentarnog filma »Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju« izraelskog redatelja Avija Mograbija, uz redateljevo sudjelovanje, otvorila program Art-kina u prosincu, u nastavku prosinačkog programa u sklopu novog programa »Glazbena želja«, 8. prosinca u 20 sati, dolazi dokumentarni film velikoga Jeana-Luca Godarda »Jedan plus jedan«, fragmentarni zapis o zapadnjačkoj kulturi kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća koji kombinira dokumentarne i igrane dijelove, a propituje klasno, rasno pitanje te pitanje seksualne i rodne tematike, uz neizostavnu redateljevu kritiku kapitalizma i »establishmenta«.


Ovogodišnji zaključni dio programa »Adaptacija. Čitanje filma«, kojim se spajaju književni predlošci i njihove filmske adaptacije, održat će se 13. prosinca u 18 sati na temu svjetski poznatog i istaknutog djela svjetske književnosti, romana »Majstor i Margarita«, a istog će se dana u 19 sati prikazati istoimena adaptacija romana, film Aleksandra Petrovića iz 1972. godine, nakon čega će se održati moderirana čitateljsko-filmska tribina u kojoj sudjeluju Saša Stanić, kroatist i poslijedoktorand na riječkome Odsjeku za kroatistiku te Tomislav Brlek, profesor, prevoditelj, publicist i filmolog.


Ciklus španjolskog filma


U nedjelju, 18. prosinca, u 20 sati, Art-kino slavi svoj 14. rođendan uz autora čije je djelo utkano u srž vizualnog identiteta ustanove, u logo kina koji je sačinjen od zarezanog, pomaknutog oka, a radi se o antologijskom motivu iz nadrealističkog kratkometražnog filma Luisa Bunuela i Salvadora Dalija »Andaluzijski pas«, koji će se u povodu rođendana, uz »Zlatno doba«, prikazati. Ciklus španjolskog filma, koji se održava od 14. do 18. prosinca u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske u Hrvatskoj, donijet će španjolske filmove ovjenčane najznačajnijom španjolskom nagradom Goya, ekvivalentom Oscara. Na programu su filmovi »Tajna u njihovim očima« Juana Joséa Campanelle (14. prosinca), »I kiša, također« Iciara Bollaina (15. prosinca), »Priča jednog Kineza« Sebastiána Borenszteina (16. prosinca), »Život je lakši zatvorenih očiju« Davida Truebe (17. prosinca) i »Šampioni« Javiera Fessera (18. prosinca).




U sklopu programa »Kvarner u kratkom« u organizaciji Kvarnerske filmske komisije na najkraći dan u godini, 21. prosinca u 20 sati, prikazat će se četiri domaća kratkometražna filma snimljena na području naše županije, uz razgovor s autorima filma – »Slana voda« Paule Mangano, »Maleni« Renéa Galla, »Izvorni sjaj« Biance Dagostin i Tonija Juričića te »Posvećenje proljeća« Silvana Drpića i Hane Stojaković. Također, u sklopu tog programa istog dana u 18 sati održat će se predstavljanje Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv, uz selekciju odabranih filmova koju će pripremiti Maša Drndić, a ovim projektom, uz popratni radionički program, Kvarnerska filmska komisija želi učiniti svoj rad vidljivim široj javnosti, predstaviti produkcije snimljene na našem području, ali i otvoriti prostor za učenje i rad mladih. Ulaz na program je slobodan.


Truffautovi filmovi


Na programu u prosincu nastavlja se ciklus filmova velikana francuske kinematografije Francoisa Truffauta, koji će se zaključiti dvama filmovima, »Posljednji metro« (7. prosinca) i »Džeparac« (14. prosinca). Od novih filmova, na programu će biti nagrađivani i hvaljeni domaći triler »Stric« Davida Kapca i Andrije Mardešića, »Nestajanje« Denisa Dercourta, francuski triler s elementima korejske detektivske priče, francuska romantična komedija »Seks fantazija« (od 8. prosinca), a zbog velikog interesa publike na repertoar se reprizno, 9. prosinca, vraća i nagrađivana drama Jurja Lerotića »Sigurno mjesto«.


Ulaznice za sve projekcije mogu se rezervirati putem e-pošte [email protected], kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Detaljnije informacije o projekcijama može se potražiti na mrežnoj stranici Art-kina https://www.art-kino.org/hr/.