Film

Riječko Art-kino nakon stanke opet kreće s programom: Dolaze filmovi “Trijumf” i “Licorice Pizza”

Kim Cuculić

»Trijumf« je na nedavnoj dodjeli nagrada Europske filmske akademije osvojio onu za najbolju europsku komediju godine. »Licorice Pizza« je novi film američkog redatelja Paula Thomasa Andersona



RIJEKA – Nakon stanke, riječko Art-kino 11. siječnja ponovo kreće s programom, iz kojeg izdvajamo tri naslova. Francuski film »Trijumf« režirao je Emmanuel Courcol. Kako bi se izvukao iz problema vezanih za nedostatak glumačkih angažmana, Etienne (Kad Merad) pristaje na ponudu da u zatvoru započne s kazališnim radionicama.


U početku bez nekih većih očekivanja, Etienne ubrzo shvati kako pred sobom ima ljude s iznenađujuće razvijenim glumačkim sposobnostima pa se odlučuje za veći produkcijski poduhvat, odnosno postavljanje najpoznatijeg Beckettovog teksta »U očekivanju Godota« na kazališne daske, a zatim s predstavom kreće u svojstvu redatelja na turneju po Francuskoj. Zadnje je odredište Pariz, pa su stoga i očekivanja koja se stavljaju pred »glumce« s približavanjem svom cilju sve veća.


Drugi redateljski naslov francuskog glumca i scenarista Emmanuela Courcola premijeru je trebao imati na prošlogodišnjem Cannesu, no to se zbog otkazivanja festivala nije dogodilo pa je svoje premijerno prikazivanje imao u sklopu trodnevnog programa »Special«. Film se temelji na stvarnom događaju sa šaljivim epilogom, koji se zbio u Švedskoj tijekom 80-ih godina, a »Trijumf« je na nedavnoj dodjeli nagrada Europske filmske akademije osvojio onu za najbolju europsku komediju godine.


Ljubavno pismo djetinjstvu




Na programu Art-kina je i novi film poznatog američkog redatelja Paula Thomasa Andersona »Licorice Pizza«. Dolina San Fernando u Kaliforniji, sedamdesete i slatke boli prve ljubavi čine ovaj, deveti Andersonov film. On je odrastao u dolini San Fernando i svoju ljubav prema tom mjestu je često dokumentirao kroz svoje filmove. »Mislim da postoji dojam da se filmovi snimaju u Hollywoodu, znate. Hollywood, Hollywood… I zapravo ne, snimani su u Dolini (San Fernando)«, izjavio je P.T. Anderson. »Licorice Pizza« priča je o Alani Kane i Garyju Valentineu, koji zajedno odrastaju u dolini San Fernando i zaljubljuju se jedno u drugo. Radnja je smještena u sedamdesetima, pa je ovo Andersonova peta periodna drama, a posljednja je bila »Fantomska nit« (2017.). »Licorice Pizza« redateljevo je ljubavno pismo djetinjstvu, a inspiracija za film bili su mu klasici žanra »Američki grafiti« (1973.) i »Zlatno doba u Ridgemontu« (1982.).
Film »Licorice Pizza« je nedavno nominiran za prestižni Zlatni globus u čak četirima kategorijama: najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije, najbolji scenarij, najbolja glumica (Alana Haim) i najbolji glumac (Cooper Hoffman).



Spencer


U riječkom Art-kinu počinje se prikazivati i film »Spencer«, nastao u koprodukciji Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Čilea. »Bajka prema istinitoj tragediji«, rečenica je koja stoji na početku filma, a može ju se tumačiti dvojako, ovisno o tome što gledatelj želi u filmu vidjeti: unutarnji prikaz nečije izmučene psihe ili vanjsku sliku ekstravagantnih običaja autoritarnog mučitelja. Naravno, riječ je o odnosu princeze od Walesa, Diane (Kristen Stewart), i kraljevske obitelji koji se odvija tijekom božićnih praznika početkom 90-ih godina na kraljevskom imanju Sandringham u pokrajini Norfolk u blizini koje se nalazi i Dianina rodna kuća Park House u kojoj je provela svoje idilično djetinjstvo, svjetlosnim godinama udaljeno od stanja u kojem se trenutno nalazi zahvaljujući problematičnom braku s princom Charlesom (Jack Farthing).


Novi film čileanskog redatelja Pabla Larraina može se uzeti kao nastavak bavljenja temom koju je autor započeo filmom »Jackie« (2016.), a djelomično nastavio »Emom« (2020.): pokušaj oslobađanja žene iz »zlatnog kaveza« u koji je putem društvenih konvencija ugurana i njezina potraga za vlastitim identitetom koji je morala odbaciti. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, a nastao je prema scenarističkom predlošku britanskog autora i redatelja Stevena Knighta poznatog po radu na mnogim nagrađivanim filmovima i serijama (»Ruska obećanja«, »Slatke, prljave stvari«, »Peaky Blinders«…). Za svoju je pak interpretaciju glavnog lika, princeze Diane, američka glumica Kristen Stewart krajem prošle godine nominirana za nagradu Zlatni globus (koja se smatra najavom nominacija za Oscara) u kategoriji najbolje glumice.