Posveta filmskoj heroini

Riječko Art-kino donosi retrospektivu filmske karijere velike Mire Furlan

Kim Cuculić

U spomen na prošle godine preminulu glumicu, Art-kino donosi retrospektivni presjek njezine filmske karijere



RIJEKA – U spomen na prošle godine preminulu glumicu Miru Furlan, riječko Art-kino utorkom tijekom ožujka (i prvi utorak u travnju) donosi retrospektivni presjek njezine filmske karijere. Program će započeti 1. ožujka u 20 sati uz kultnu obiteljsku dramu »Otac na službenom putu« Emira Kusturice, jedini jugoslavenski film nagrađen Zlatnom palmom, čiji scenarij potpisuje bosansko-hercegovački pjesnik i pisac Abdulah Sidran. Prije same projekcije kratku uvodnu refleksiju u ciklus će videoputem dati čest gost Art-kina, filmski redatelj Rajko Grlić.


S programom će se nastaviti na tjednoj bazi, odnosno utorkom, pa će tako 8. ožujka u 20 sati biti prikazana hvaljena adaptacija modernističkog klasika Ranka Marinkovića »Kiklop« u režiji Antuna Vrdoljaka, 15. ožujka u istom terminu melodrama Rajka Grlića »Za sreću je potrebno troje«, 22. ožujka kultna drama Živka Nikolića »Lepota poroka« koja je Miri Furlan priskrbila 1986. godine u Puli nagradu Zlatna arena za najbolju žensku ulogu, 29. ožujka zlokobno-aktualna ratna drama Bahrudina Čengića »Gluvi barut« te 5. travnja ratni film ceste i opora komedija »Turneja« Gorana Markovića.


Mira Furlan (1955. – 2021.) bila je jedna od najpopularnijih hrvatskih i jugoslavenskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumica, koja je ostvarila suradnju s brojnim autorima i sudjelovala u još brojnijim projektima. U kazalištu je odigrala mnoge zapažene uloge (Glorija, Petrunjela, Ofelija, Helena, Medeja…), koje su prepoznate od struke i publike. Od televizijskih serija, treba istaknuti suradnju u »Velom mistu«, »Nepokorenom gradu«, »Smogovcima«, »Putovanju u Vučjak« i »Boljem životu«. Zapažene uloge ostvarila je u filmovima koje donosi ovaj ciklus, a glumila je ukupno u njih više od četrdeset. Karijeru je, zbog političkih razloga, nastavila u SAD-u glumeći u nekima od globalno popularnih serija (»Babylon 5«, »Lost«), a snimala je filmove i u međunarodnoj produkciji.




Retrospektivni program »Mira Furlan utorkom« provodi se u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, Slovenskom kinotekom, Forumom Sarajevo te Jadran filmom, Centar filmom i Oktobar filmom.