Slavni nobelovac

Riječki pododbor “Prosvjete” organizira izložbu i okrugli stol posvećene Ivi Andriću

Davor Mandić

Više događanja u povodu 50. obljetnice Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću



RIJEKA – Riječki pododbor Srpskog kulturnog društva »Prosvjeta« organizira više događanja vezanih uz nobelovca Ivu Andrića. U tijeku je izložba »Ivo Andrić: književnik i/ili diplomata«, koja će biti postavljena u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku do 1. prosinca ove godine, danas (petak) bit će organiziran okrugli stol posvećen Andriću, a 30. studenoga bit će upriličena projekcija filma »Proljeće na posljednjem jezeru« u Art-kinu.


Kako kažu u »Prosvjeti«, navedenom izložbom predstavlja se istaknutog nobelovca u svjetlu pisca i diplomata, »koji je zahvaljujući intenzivnijoj diplomatskoj karijeri boravio u mnogim europskim gradovima kao predstavnik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Kraljevine Jugoslavije. Od Vatikana, Bukurešta, Trsta, Graza, Marseillea, Pariza, Madrida, Bruxellesa, Ženeve do Berlina, Andrić je u svakom od gradova pronalazio inspiraciju za svoja djela.« Andrićev rad predstavljen je na osamnaest panoa i donosi panorame gradova u kojima je bio, upotpunjene slikama iz privatnog života, dokumentima i osobnim predmetima.


Okrugli stol »Razgovori o Andriću«, također u atriju HKD-a na Sušaku, trebao bi početi u 18 sati, a sudjeluju: Tatjana Korićanac, povjesničarka književnosti i autorica izložbe, Nenad Rizvanović, pisac, kritičar, urednik te Nebojša Lujanović, pisac, znanstvenik i sveučilišni profesor. Razgovor moderira Nikola Petković, književnik i sveučilišni profesor.




– Tijekom razgovora bit će predstavljene knjige »Vatra u vatri, Ivo Andrić – jedan europski život« njemačkog novinara i pisca Michaela Martensa, koji će se putem videa obratiti prisutnima, te knjiga »U rovovima interpretacija« pisca Nebojše Lujanovića, obje u izdanju Naklade Ljevak – kaže se u najavi događaja te poručuje da je zbog ograničenog broja posjetitelja prisustvovanje okruglom stolu moguće uz pozivnicu, no događaj će se moći pratiti i putem prijenosa uživo na Facebook stranici SKD-a »Prosvjeta« Rijeka.


Projekcija filma »Proljeće na posljednjem jezeru« zakazana je u Art-kinu 30. studenoga u 17 sati. Smješten u godine na početku Drugog svjetskog rata, film istražuje neizvjesnu sudbinu jugoslavenskih diplomata i diplomatskog osoblja koje je, zajedno sa svojim porodicama, deportirano iz zemalja koje je okupirao Treći Reich, u hotel na obali Bodenskog jezera. Među njima, u ovom hotelu našao se i Ivo Andrić.


Paralelno s iščekivanjem razrješenja sudbine jugoslavenskih diplomata koji borave u hotelu, razvija se intrigantna priča o ljubavnom trokutu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića.