Sarcelles

Riječka umjetnica Ana Vivoda nagrađena na Međunarodnom bijenalu grafike u Francuskoj

Kim Cuculić

Ana Vivoda uspješno sudjeluje na Međunarodnom bijenalu grafike u Sarcellesu već desetak godina, a ove godine je prvi put nagrađena. Rođena je u Rijeci 1979. godine te je priredila brojne samostalne izložbe



RIJEKA – Umjetnica Ana Vivoda dobitnica je druge nagrade za grafiku grada Sarcellesa na 20. međunarodnom bijenalu grafike Sarcelles u Francuskoj. Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture, a kustosi ovogodišnjeg bijenala su Jean-Pierre Tanguy, umjetnik i počasni profesor na odjelu za grafiku na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu te Jean-Paul Le Provost, umjetnik i direktor Ecole d’Art »Janine Haddad« u Sarcellesu. Na izložbu su uvrstili radove 250 umjetnika, predstavnika 34 zemlje, a bijenale je podijeljen u nekoliko sekcija; središnji dio izložbe donosi radove ponajboljih međunarodnih umjetnika iz područja, a pet pratećih izložbi donose različite teme.


Bijenale uobičajeno poziva jednu zemlju partnera čiji se umjetnici u posebnoj sekciji predstavljaju na bijenalu, no ove je godine odlučeno posebno istaknuti umjetnike mediteranskog bazena, kroz kustoske selekcije 58 umjetnika iz 17 zemalja. Poseban gost bijenala je alžirski umjetnik Rachid Koraichi, slikar, grafičar, kipar, videoumjetnik i pisac koji se predstavlja s izborom radova koji pružaju uvid u njegovo istraživanje znakova i pisma. Koraichijeva grafika »Afrički vrt« odabrana je kao podloga za vizualni identitet ovogodišnjeg bijenala, a referira se na istoimeno groblje u Tunisu, posljednje počivalište brojnim migrantima poginulim na moru, te je snažan društveni komentar aktualnih problema mediteranskog bazena.


Popratni sadržaj bijenala su i umjetničke radionice organizirane u školi likovnih umjetnosti Ecole d’Art »Janine Haddad« u Sarcellesu koje nude edukativne programe različitih grafičkih tehnika svim zainteresiranima.




Ana Vivoda uspješno sudjeluje na Međunarodnom bijenalu grafike u Sarcellesu već desetak godina, a ove godine je prvi put nagrađena.


Rođena je u Rijeci 1979. godine. Diplomirala je na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, završila poslijediplomski studij (Project Studies) na Royal University College of Fine Arts u Stockholmu u Švedskoj te je doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao izvanredna profesorica Sveučilišta u Zadru, na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću.
Priredila je brojne samostalne izložbe te sudjelovala na više od 150 međunarodnih izložbi (Međunarodni trijenale grafike u Krakowu, Međunarodni bijenale grafike Guanlan, Kina, New Prints izložbe Međunarodnog grafičkog centra u New Yorku, Međunarodni bijenale knjige umjetnika Biblioteke Aleksandrine, Egipat i druge). Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja (Nagrada Kabineta Grafike HAZU-a na 3. hrvatskom trijenalu grafike, Nagrada 52. zagrebačkog salona, Nagrada Međunarodnog bijenala grafike Splitgraphic, Posebno priznanje Print Award Carmen Arozena (Španjolska), Nagrada Grafičke zbirke NSK-a na 5. hrvatskom trijenalu crteža).