Talijanska autorica

Rekolonizacija onečišćene zemlje. U riječkom MMSU-u bit će prikazan film “Čarobna planina”

Ervin Pavleković



RIJEKA – Jedan od pobjedničkih projekata 11. izdanja Italian Councila, film »Čarobna planina« talijanske umjetnice Micol Roubini, koji istražuje višeslojnu mrežu odnosa između ljudskih bića i zemlje, bit će prikazan u riječkome MMSU-u 10. travnja u 18.30.


Projekt dekontaminacije


Radnja filma »Čarobna planina«, četverokanalne videoinstalacije koja je spojena u jednokanalni videozapis, odvija se u sjevernoj Italiji, nedaleko od Torina. U obližnjim selima Corio i Balangero te napuštenome kamenolomu azbesta koji se ondje nalazi čini se kao da je vrijeme stalo; aktivan od 1918. do 1990., Amiantifera je bio najveći kamenolom otvorenog kopa u cijeloj Europi, a danas je to područje predmet opsežnog projekta dekontaminacije. Još uvijek vidljivi znaci nekadašnjeg rudarenja supostoje s tragovima postupne rekultivacije područja i povratka raznih biljnih i životinjskih vrsta.


Kako piše u najavi, film istražuje mrežu odnosa između ljudi i zemlje. Propituje i proces rekolonizacije oneščišćene zemlje biljkama i lišajima, kao i fascinaciju poviješću upotrebe azbesta, minerala koji se od davnina smatrao čarobnim zbog svojih vatrootpornih svojstava. Delikatna faza tranzicije koja je sada u tijeku suprotstavlja nedavnu prošlost ove regije, obilježenu nekim od najkompleksnijih događaja u talijanskoj industrijskoj povijesti, s nadolazećom prenamjenom, usmjerenom na postizanje samodostatnosti u proizvodnji, ali i na vraćanje većih područja ove planine, koja su desetljećima bila nepristupačna, okolnim zajednicama.


Istraživačka pitanja




Jedinstvena sjećanja stanovnika ovog područja, uglavnom bivših rudara ili njihovih rođaka, jedna su od glavnih istraživačkih pitanja Micol Roubini i način ispitivanja kolektivnog nesvjesnog vezano za ovu složenu situaciju.


Film je nastao uz potporu »Italian Councila«, programa podrške talijanskoj suvremenoj umjetnosti u svijetu, koji promovira Glavna uprava za suvremeno stvaralaštvo u sklopu talijanskog Ministarstva kulture. Film je promovirao i producirao Lo schermo dell’arte u suradnji s NCTM e l’arte, a izvodi se u partnerstvu s Galerijom Talbot Rice/Sveučilište u Edinburghu, PAV Parco Arte Vivente Torino, Akademijom likovnih umjetnosti u Beču, riječkim MMSU-om i Zakladom Cerezales Antonino y Cinia – FCAYC, Léon. Rad će ući u zbirku Muzeja umjetnosti MAN pokrajine Nuoro.