Festival karikature

Pri kraju je međunarodni “Oskarfest” u Osoru

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Na temu "Zdravlje na otoku" ove godine sudjeluje 220 autora iz svih krajeva svijeta



Još samo do utorka 20. listopada ostat će otvorena izložba karikatura dvanaestog po redu međunarodnog festivala karikature »Oskarfest«. Izložba je postavljena u Društvenom domu na mjesnom trgu u Osoru, od 10 do 14 sati, a domaćin je Dragutin Dado Kovačević, od prve godine organizator festivala, ali i njegov sudionik svojim karikaturama.


Na temu »Zdravlje na otoku« ove godine sudjeluje 220 autora iz svih krajeva svijeta, koji su svoje radove organizatoru poslali elektroničkom poštom, a Kovačević ih je otisnuo i postavio u domu, omogućivši javnosti uvid 5. srpnja.


I inače je otok »vječna« tema ovoga festivala, s tim da se od godine do godine mijenja dodatak temi. Na licu mjesta može se glasati za najbolju karikaturu, a potom će glasovi biti prebrojani i na temelju toga uslijedit će proglašenje pobjednika.




Sa zadovoljstvom je Kovačević istaknuo da ove godine prvi put sudjeluje Francuz Bernard Bouton, jedan od čelnika Međunarodne federacije udruga karikaturista (FECO), ali i to da sudjeluje i dječak iz Kine, rođen 2013. godine!


Može se reći da se u Osoru karikatura »osjeća« kao kod kuće; brojna ljeta ovdje su provodili i ovdje crtali velikani (novinske) karikature Oto Reisinger i Alojz Ševčik – i te temelje baštini »Oskarfest«, a u gradu na spoju otoka Cresa i Lošinja, uz nadaleko poznate Osorske glazbene večeri u srcu ljetne sezone, ovaj je festival jedan od uistinu rijetkih javnih sadržaja.