Kuća lovranskega guca

Predstavljena knjiga “Glagoljica u Lovranu” Ivane Eterović: Glagoljaštvo na popularan način

Aleksandra Kućel Ilić

Ivana Eterović / Foto Marko Gracin

Ivana Eterović / Foto Marko Gracin

Vrijednost je knjige u tome što na popularan i razumljiv način iznosi važne činjenice o glagoljaštvu i glagoljici



Kuća lovranskega guca, odnosno galerija u lovranskoj Kuli nisu bile dovoljno velik prostor za sve one čiji je interes pobudilo jedno iznimno djelo čije je predstavljanje tamo organizirano.


Riječ je o knjizi na 155 stranica, koja nosi naziv »Glagoljica u Lovranu«, napisala ju je dr. sc. Ivana Eterović, a objavljena je u sunakladništvu Katedre Čakavskoga sabora Lovran i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.





Program promocije vodio je dr. sc. Robert Doričić, a uz samu autoricu o knjizi, čiji grafički dizajn potpisuje Anamarija Reljac, govorili su još i njezin urednik dr. sc. Igor Eterović, recenzentica dr. sc. Sandra Požar te akademik Mateo Žagar.



Sve je pozdravio predsjednik KČS-a Lovran Frane Babić te ispred Općine Lovran Branislav Petković. Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Općine Lovran, Ministarstva kulture i medija te Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.



– Vrijednost je knjige u tome što na popularan i razumljiv način iznosi važne činjenice o glagoljaštvu i glagoljici, tom važnom hrvatskom kulturnom dobru i bitnoj odrednici hrvatskoga identiteta.


Njezinim objavljivanjem lokalna zajednica dobila je vrijednu »legitimaciju« i znatan poticaj za razvoj kulturnog turizma – rekla je recenzentica Sandra Požar.