Cjeloviti prikaz

Predstavljena monografija Andree Roknić Bežanić o riječkim studentskim godinama ’68.-’71.

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Autorica piše o školovanju, kulturnim kretanjima i društvenom aktivizimu, sposobnosti mladih i studenata da budu aktivni čimbenik u tim godinama



Monografija Andree Roknić Bežanić “Riječke studentske godine 1968.-1971.” prvi je cjeloviti prikaz povijesti riječke mladeži u tom turbulentnom vremenu.


Autorica je najviše prostora posvetila političkim događanjima, no monografija donosi i društveni život mladih u Rijeci toga doba.





Piše o školovanju, kulturnim kretanjima i društvenom aktivizimu, sposobnosti mladih i studenata da budu aktivni čimbenik u tim godinama.


Najkraće su to odrednice knjige dr. sc. Andree Roknić Bežanić, docentice na riječkom Filozofskom fakultetu, koja je predstavljena na FFRi-ju.



Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Darko Dukovski, također s riječkog Filozofskog fakulteta, dr. sc. Hrvoje Klasić, izvanredni profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i autorica, a predstavljanje je moderirao Bruno Raguž.


Poticaj povjesničarima


Hrvoje Klasić kaže da je knjiga pisana vrlo čitljivo te da može biti poticaj povjesničarima u Hrvatskoj da počnu pisati djela koja će čitati kako njihovi kolege, tako i oni kojima povijest nije struka.



Dodao je da mu je drago da autorica piše o ovoj temi, jer je u Hrvatskoj narativ o socijalističkom razdoblju reduciran na Bleiburg, Goli otok i Udbu.



 


– Ne bavimo se ovakvim temama i fenomenima koji su nas činili specifičnima i bitno drugačijima, pa i naprednijima u tom trenutku u odnosu na neke druge, a koji su danas bitno napredniji od nas.


Trebali bismo se zapitati zašto tu startnu poziciju nismo iskoristili, rekao je Klasić.



Darko Dukovski kaže da autorica progovara o studentima kao zasebnom socijalnom sloju mladih ljudi koji su bili buntovni i 1968. i 1971. godine te da je knjiga metodološki jako dobro koncipirana.



– U prvom dijelu govori se o Rijeci, demografskim, socijalnim i drugim elementima samoga grada, a u drugom dijelu o pokretima studenata tih godina, kazao je Dukovski.



Autorica je zahvalila svima koji su joj pomogli tijekom pisanja te dodala da su studenti bili aktivni subjekti koji su oblikovali Rijeku u drugoj polovici 60-ih i početkom 70-ih.


Mijene Rijeke


– Kroz studentsku populaciju možemo pratiti mijene samog grada Rijeke. Fokus je na njihovom političkom aktivizmu, ali sam nastojala prikazati i njihov društveni i kulturni angažman, probleme s kojima su se susretali, kazala je Andrea Roknić Bežanić.



Na početku predstavljanja dekan riječkog Filozofskog fakulteta Aleksandar Mijatović čestitao je autorici i podsjetio da će se iduće godine obilježiti 50 godina od osnutka riječkog sveučilišta.


Istaknuo je da mu je drago što se u tom kontekstu predstavlja i ova knjiga koji donosi riječke studentske godine i prije samog osnutka sveučilišta.