Rijeka EPK

Pogledajte što se danas događalo u sretnom selu Kuti u okviru programa 27 susjedstava

Hina

Foto Facebook 27 susjedstava

Foto Facebook 27 susjedstava

Danas u Kutima živi tridesetak stanovnika starije dobi, a u Čitaonici je čak 9.000 knjiga



Sretno selo Kuti naziv je programa održanoga u petak u selu Gornji Kuti pokraj Brod Moravica u Gorskom kotaru u sklopu programskog pravca 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


U ovom selu od tridesetak kuća na sjeveru Gorskog kotara su mještani, predvođeni Antonom Burićem, 1936. godine osnovali hrvatsku Čitaonicu. U to vrijeme su čitaonice bile dio povlaštenih slojeva društva, a u slučaju sela Gornji Kuti čitaonica je bila na raspolaganju svim mještanima.


Danas u Kutima živi tridesetak stanovnika starije dobi, a u Čitaonici je čak 9.000 knjiga.




U Gornjim Kutima je povodom Dana susjedstava Kuti postavljena izložba „Čampi – ili kako reciklirati stari zimski kaput“, koja govori o izradi platnenih cipela – papuča, koje su nekoć izrađivale domaćice za potrebe vlastitog domaćinstva.



Čamp je napravljen od različitoga materijala dobivenog izrezivanjem upotrebljivih dijelova odjeće koja se više nije nosila.


Usporedno, otvorena je i druga izložba „Najmanja, najveća, najdeblja, najtanja, najčitanija knjiga i ona zaboravljena“ – izložba knjiga iz zbirke Sretne kućice – čitaonice sela Gornji Kuti.


Europski partner susjedstva Kuti su Nidzicke Fondacija Razvoja NIDA i Lokalne grupa Dzialania Warminski Zakatek iz Poljske.


Kod izvora Donji stedenc u blizini Kuti svečano je predstavljena umjetnička instalacija “Bura bunar” japanske autorice sa zagrebačkom adresom Akiko Sato. Instalacija je inspirirana prirodnim okruženjem sela Gornji Kuti, a nastala je iz ideje komuniciranja s prirodom i traženja načina kako to činiti.


Umjetnica pokušava dati odgovore na pitanja što mi kao ljudi stvaramo i možemo stvoriti kao svjesni članovi planeta Zemlje te postoji li podsjetnik ili simbol koji možemo ostaviti za buduća vremena s posvetom upućenoj vrijednosti i zaštiti svih ostalih oblika života.