U spomen na Dragana Rubešu

Počinje Subversive Film Festival. Otvara ga Pušićev film “Heroji radničke klase”

Hina



Projekcijom filma Miloša Pušića “Heroji radničke klase” u nedjelju u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje 15. Subversive Festival, tijekom kojega će se do 28. svibnja održati bogat filmski program te niz razgovora, panela i predavanja uz ovogodišnju temu “Mikrofizike protu-moći”.


Filmski dio festivala, koji se do 22. svibnja održava u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru, SPD Privredniku te online, donosi četrdeset recentnih filmskih naslova, a posvećen je nedavno preminulom suradniku festivala, filmskom kritičaru i selektoru Draganu Rubeši (1956.-2022.).


Pušićev film koji otvara festival, “Heroji radničke klase”, govori o skupini ilegalnih građevinskih radnika bez osnovnih prava, koji se pokušavaju suprotstaviti šefovima. Okarakteriziran kao ogorčena punk pjesma prije nego tužaljka o radničkoj klasi koja odlazi u raj, svjetsku premijeru imao je u sklopu berlinske Panorame.




Filmovi iz igrane i dokumentarne konkurencije natjecat će se za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u kojemu su Tina Leisch, Sonja Leboš i Marko Stojiljković.


U igranoj konkurenciji Subversive Film Festivala izdvajaju se novi film francuske sineastice Claire Denis “Obje strane oštrice” o pandemijskom ljubavnom trokutu u kojemu glume Juliette Binoche, Vincent Lindon i Grégoire Colin. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju na festivalu u Berlinu.


Ovjenčan Srebrnim medvjedom stiže i film korejskog redatelja Hong Sang-sooa “Spisateljičin film” o ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentičnosti u često neiskrenom svijetu filma.


Tu je i pobjednik canneske sekcije Un Certain Regard “Otvaranje šaka” Kire Kovalenko, kao i bolivijski pobjednik sekcije Orizzonti u Veneciji “Veliko kretanje” Kira Russa, filmska oda jednom od najviših gradova na svijetu, La Pazu.


U konkurenciji je i “Rupa”, film najavljen kao speleološko-filmsko remek-djelo Michelangela Frammartina, koji je u Veneciji osvojio tri nagrade, uključujući Specijalnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji.


Dokumentarnu konkurenciju predvode pobjednik Visions du Réela, debitanski film Marusje Siroječovskaje “Kako spasiti mrtvog prijatelja” o sucidalnim milenijalcima s moskovske periferije i film austrijske dokumentaristice Ruth Beckerman “Mutzenbacher”, pobjednik Encounters sekcije na ovogodišnjem Berlinalu. Beckermann će u sklopu festivala u srijedu, 18. svibnja održati i masterclass “Režirati sjećanja: politički krajolici u dokumentarnom filmu”.


Tu je i dokumentarac “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” o bračnom paru Monique i Michelu Pinçon-Charlotu, francuskim sociolozima i autorima proslavljenih knjiga “Nasilje bogatih” i “Predsjednik ultra-bogatih. Kronika klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona”.


Iz popratnog filmskog programa koji će se odvijati u Dokukinu KIC, izdvaja se retrospektiva nedavno preminule talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini (1927. – 2021.), koja obuhvaća izbor njezinih dokumentarnih i igranih filmova. Festival će ugostiti njezinog čestog suradnika redatelja Paola Pisanellija te filmologinju i teoretičarku Dalilu Missero, autoricu knjige “Women, Feminism and Italian Cinema”.


Ovogodišnji Hommage pod naslovom “Tko zna što će jučer donijeti?” donosi filmove Haruna Farockija, Andreja Užice, Julesa Dassina i Pantelisa Voulgarisa, a u srijedu, 18. 5. u Dokukinu će se održati i hrvatska premijera dokumentarca “Punk the Capital” o rođenju punka u Washington D.C.-ju i osnivanju Dischord Records.


U kinu Tuškanac u sklopu programa “Duras / Godard dijalozi” prikazat će se i dva filmska dijaloga posvećena francuskim umjetnicima Marguerite Duras i Jean-Lucu Godardu.