Pothvat

Pijanist će svirati čak 20 sati bez prestanka kako bi podigao svijest o teškoćama umjetnika u jeku pandemije

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Levit će u subotu svirati »Vexations« Erika Satieja, jedno od najduljih djela u povijesti glazbe, koje se sastoji od nekoliko nota odsviranih 840 putaNjemački pijanist Igor Levit namjerava odsvirati glazbeno djelo koje traje 20 sati kako bi podigao svijest o teškoćama umjetnika u jeku pandemije koronavirusa.


Levit će u subotu svirati »Vexations« Erika Satieja, jedno od najduljih djela u povijesti glazbe, koje se sastoji od nekoliko nota odsviranih 840 puta.


»Ova su vremena okrutna za umjetnike – fizički, mentalno i emocionalno. Zato ovo djelo djeluje tako dobro, mislim da podiže svijest o onome što prolazimo«, rekao je 33-godišnji pijanist.
Levitov koncert počinje u 14:00 (1200 GMT), a očekuje se da završi u nedjelju u podne. Emitirat će se iz studija u Berlinu putem nekoliko kanala društvenih medija, uključujući glazbenikov Instagram i Twitter.


Satiejevo djelo (1866.-1925.) je »poput tihog vriska« u svojoj monotoniji, rekao je Levit. »Umjetnicima je pozornica potrebna. Trenutna situacija je iznimno teška, to se odnosi i na mene«, rekao je.


»S obzirom na ograničenja kulturnih događaja, izgledi su mračni«, rekao je umjetnik.


Levit je ocijenio da će se zbog pandemije društvo još dublje podijeliti na dobitnike i gubitnike.


»Mi umjetnici sada moramo obaviti posao, ne samo zahtijevati važnost, već je stvoriti, a ne slediti se od straha«, naglasio je. Novi koronavirus također je prilika da se stvori nešto novo.


Levit je rekao da ne zna hoće li napraviti stanku. »Nemam plan. Nikad nisam svirao glasovir dulje od dva i pol sata, a sada me čeka 20-21 sat sviranja«.