MATICA DOBRIH KNJIGA

Otvoren Prvi festival knjige Matice hrvatske: Dvorište MH-a postaje nova kulturna adresa

Anđela Parmać

Pored toga što će tijekom Festivala biti predstavljeno četrdesetak novih literarnih izdanja, posjetiteljima će biti otvoren prozor i u svijet različitih glazbenih koncerata i likovnih izložbi



Pod vedrim nebom impresivnog dvorišta Matice hrvatske svečano je otvoren Prvi festival knjige, koji nosi ime “Matica dobrih knjiga”.


Festival knjige Matice hrvatske će biti otvoren do nedjelje te će za četiri dana trajanja biti, kako i priliči, domom vrhunskoj pisanoj riječi.


Pored toga što će tijekom Festivala biti predstavljeno četrdesetak novih literarnih izdanja, posjetiteljima će biti otvoren prozor i u svijet različitih glazbenih koncerata i likovnih izložbi.


Čuvar hrvatske tradicije




Uputivši pozdravnu riječ, velikom se broju okupljenih ljubitelja hrvatske baštine prvi obratio aktualni predsjednik Matice, Miro Gavran.


“Sretan sam što pokrećemo ovaj Festival u godini kad obilježavamo 180. godinu postojanja Matice hrvatske, najstarije kulturne institucije u Hrvata”, rekao je Gavran, a zatim pojasnio važnost ove obljetnice kazujući:


“Godine 1842. je u Matici pokrenut i časopis Kolo, koji je do danas ostao najtrajnijim domaćim časopisom za umjetnost i kulturu, a vjerojatno je i jedan od najstarijih u Europi”.


Miro Gavran / Foto Josip Mišković


Gavran je svoj, iako kratak, vrlo dostojanstven i zanimljiv govor ponajviše usmjerio na ukazivanje važnosti Matice kao čuvara hrvatske tradicije.


S tom je svrhom u svijest publike dozvao prvog predsjednika Matice hrvatske, grofa Janka Draškovića te druge prvake Matice koji su svoje djelovanje otpočeli objavom Gundulićeve knjige.


Smjestivši spomenute aktere i događaj u kontekst društveno-političkih zbivanja prve polovice 19. stoljeća, Gavran je istaknuo kako su tim činom poslane i danas tri ključne poruke: Da će u temeljima Matičina djelovanja biti knjiga, da će riječ biti o kvalitetnoj knjizi te da će se tom knjigom povezati hrvatski sjever i hrvatski jug.


Izostanak financijske potpore


Najavljen kao desna ruka predsjednika Gavrana, drugi je pred okupljenima govorio Božidar Petrač, književni tajnik i umjetnički direktor Festivala.


Petrač je publiku oslovio s “Dragi prijatelji Matice hrvatske”, ne skrivajući radost uslijed okupljanja u tako izdašnom broju.


Svoj je govor većim dijelom posvetio značaju samog Festivala, ističući kako se prostor dvorišta Matice ovime upisuje u mapu nezaobilaznih kulturnih adresa glavnog nam grada.


Međutim, ukazao je i na izostanak financijske potpore Festivalu od strane Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba, a što je bila sjajna uvertira za posljednjeg govornika, Ivicu Poljička, državnog tajnika u nadležnom Ministarstvu.


Iako najavljen pomalo kontroverznom šalom kako je “lako doći otvoriti nešto, kad za to ne morate ništa platiti”, izaslanik ministrice Obuljen Koržinek se okupljenima duhovito obratio govoreći:


“Neobično mi je drago što mogu svjedočiti plodnosti jednog 180-godišnjaka, koji otvara prvi Festival”, a potom i dodao: “Drago mi je da mogu pozdraviti i Maticu dobrih ljudi!”.


U jednako pomirljivom tonu se osvrnuo na Maticu hrvatsku kao čuvara ne samo hrvatskog jezika, već i, kako kulture, tako i identiteta, a potom i dao poticaj svim matičarima da nastave njegovati nove ideje za koje će Ministarstvo imati sluha.


Pokretanjem redovitih tribina i vlastitog podcasta, ali jednako tako i radom na terenu kroz osnivanje novih ogranaka, ne samo u zemlji, već i u inozemstvu, Matica hrvatska je ove godine pokazala snagu novih vjetrova, koji su utemeljeni na tradiciji te, baš kao i ovaj Festival, realizirani zahvaljujući jedinstvenoj inovativnoj energiji mudrog 180-godišnjaka!