Sakralno djelo

Održan skup o Panelu blaženog Leona Bemba, evo o čemu se radi

Jakov Kršovnik

Panel se čuva u zbirci sakralne umjetnosti župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu, no nije nastao za taj prostor, nego za crkvu San Sebastiano, koja se nalazila, a tragovi se još uvijek i nalaze, kraj crkve San Lorenzo u Veneciji



»Panel blaženog Leona Bemba: 700 godina djela« stručno-znanstveni je skup nastavnika i studenata diplomskog studija povijesti umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta održan online.


Organizacijski odbor skupa čine Nina Kudiš, Marin Bolić i Lara Blažina. Dr. sc. Nina Kudiš, redovita profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest umjetnosti FFRi-ja, na početku je kazala da su skup i projekt izrasli iz izbornog kolegija koji vodi na diplomskom studiju povijesti umjetnosti.


U Vodnjanu


– Panel blaženog Leona Bemba čuva se u zbirci sakralne umjetnosti župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu, no nije nastao za taj sakralni prostor, nego za crkvu San Sebastiano, koja se nalazila, a tragovi se još uvijek i nalaze, kraj velike desakralizirane crkve San Lorenzo u središtu Venecije.




Ovo djelo došlo je u Vodnjan početkom 19. stoljeća kao dio zbirke slikara i kolekcionara Gaetana Grezlera, koji je rođen u Veroni, školovao se u Veneciji, a spletom okolnosti došao je u Vodnjan, kazala je Nina Kudiš.


Dodala je da je to djelo koje je zbog svoje kvalitete, umjetničke vrijednosti i relativno dobre sačuvanosti bilo predmetom istraživanja brojnih talijanskih, ali i hrvatskih istraživača.


Zato i bibliografija i recepcija ovog djela u znanstvenoj i stručnoj javnosti svjedoče kako se mijenjala metodologija znastvenog istraživanja u povijesti umjetnosti.


Stoga, željela je povezati ovo djelo s nastavom da se studenti upoznaju s metodologijom istraživanja i promjenama u pristupu umjetninama, koje su u međunarodnoj zajednici manje-više poznate, a u Hrvatskoj još nisu općeprihvaćene.


Izlagači na skupu


Na skupu su izlagali asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti Marin Bolić te studentice Luciana Fuks, Sanja Šteković, Kristina Fuks, Anna Maria Prendivoj te Lara Blažina, a Nina Kudiš ponudila je i zaključna razmatranja.


Na početku skupa, koji je okupio oko 30 sudionika, pozdravnu riječ uputili su i izv. prof. dr. sc. Luca Malatesti, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju FFRi-ja te Adrijan Štivić, predsjednik Studentskog zbora FFRi-ja.


Istraživanja za ovaj skup i njegovo održavanje su financirali: Grad Vodnjan, Studentski zbor FFRI-ja i Barokna Rijeka, a bit će dostupna i internetska stranica sa svim bitnim podacima, bibliografijom i istraživanjem.