Silvana Vranić

Novu voditeljicu Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Rijeci primio pulski gradonačelnik

Doria Mohorović

Foto Grad Pula

Foto Grad Pula

Potporu Grada Pule imate još od 1969. godine, poručio je Filip Zoričić



Gradonačelnik Pule Filip Zoričić je u petak u prostorijama pulske Komunalne palače upriličio prijem za novu voditeljicu Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli akademkinju Silvanu Vranić koja je došla u pratnji dr. sc. Sanje Holjevac, upraviteljice Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, dr. sc. Milana Radoševića i dr. sc. Elvisa Orbanića.


“Čestitam Vam na imenovanju, želim Vam dobrodošlicu i dobar nastavak rada. Mi ćemo kao grad biti partneri i zajedno s Vama otvarati nove teme.


Potporu Grada Pule imate još od 1969. godine i što se tiče gradskog prostora kojeg koristite. Znanost može mijenjati društvo, uvijek je aktualna. Ovaj dio zavičajne povijesti i identiteta itekako je jasan.




Na ovim prostorima je očuvan, radi se i piše se o tome. Ova gradska uprava pokušava slati poruke koje su dosta važne za djecu, poput Parka Anne Frank, obilježavanja obljetnice spaljivanje Narodnog doma i kroz razna predavanja”, rekao je gradonačelnik Zoričić te dodao da se želi nastaviti sa zajedničkim obilježavanjima datuma iz povijesti.


Nova voditeljica Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli Silvana Vranić zahvalila je gradonačelniku na prijemu i što Grad Pula toliko godina podržava rad područne jedinice.


“Cijeli Zavod HAZU je često i uspješno surađivao s istarskim gradovima i općinama, udrugama i ustanovama kao što su Državni arhiv u Pazinu, Čakavski sabor, Istarsko povijesno društvo, Centar za povijesna istraživanja Rovinj, fakulteti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.


S njima smo realizirali znanstvene, kulturne i izdavačke projekte, znanstvene i stručne skupove vezane uz Istru i njezine ljude. Istraživanja su djelatnika u 2024. već određena planom rada Područne jedinice, ali se, naravno, vodi računa i o slobodi i aktualnosti znanstvenoga istraživanja.


Naši će znanstvenici nastaviti rad na historiografskim i etnološkim istraživanjima Istre i širega područja povezana s Istrom u domaćim i stranim arhivima i pismohranama, knjižnicama i muzejskim ustanovama te privatnim zbirkama, surađivati na znanstvenim projektima i sudjelovati izlaganjima na znanstvenim i stručnim skupovima”, rekla je Silvana Vranić.


Predstavila je gradonačelniku planove za 2024. godinu te istaknula da će trojica djelatnika, dr. sc. Milan Radošević, dr. sc. Elvis Orbanić i dr. sc. Sandi Blagonić, kao i dosad, biti aktivni članovi uredništava godišnjaka i časopisa koji se objavljuju u Istri, zbornika sa znanstvenih skupova, članovi programskih odbora i sudionici manifestacija na području.


Planira se i nastavak suradnje s lokalnim udrugama, sudjelovanje u organizaciji povijesnih predavanja, predstavljanja knjiga, okruglih stolova i drugih manifestacija vezanih uz povijest antifašizma u Istri.


Plodna suradnja s Gradom Pulom nastavit će se participiranjem u različitim odborima Grada i upravnim vijećima gradskih institucija, kao i drugih istarskih lokalnih zajednica.


Akademkinja Vranić je imenovana novom voditeljicom Zavoda za povijesne i društvene znanosti 23. studenoga 2023. na mandat od četiri godine.