Art-kino

Novi film Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?” stiže pred riječku publiku

Davor Mandić

Film se dosad prikazivao putem on demand opcije, a ovo je prvi put da se prikazuje na velikom platnu nekog domaćeg kina



RIJEKA – Kako javljaju iz riječkog Art-kina, riječka publika prva će u Hrvatskoj moći pogledati na velikom platnu novi film Jasmile Žbanić »Quo vadis, Aida?«, bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar. Film će svoju hrvatsku kinopremijeru u Art-kinu imati u petak, 29. siječnja, uz dva reprizna prikazivanja, 30. i 31. siječnja.


– »Quo vadis, Aida?« bavi se događajima vezanima neposredno uz pad srebreničke enklave i tragičnim posljedicama koje su iza toga uslijedile, a svoju je premijeru imao na prošlogodišnjem, 77. izdanju Venecijanskog filmskog festivala. Nakon Mostre film je prikazan na nizu prestižnih filmskih festivala (Toronto, Hamburg, Busan, Viennale, i dr.) uglavnom u online izdanjima, na kojima je dosad osvojio čitavu nisku priznanja i nagrada, a od samog početka svojeg prikazivanja prate ga i hvalospjevi filmskih kritičara, kao i ostale kulturne javnosti.


Film se dosad prikazivao putem on demand opcije, a ovo je prvi put da se prikazuje na velikom platnu nekog domaćeg kina. Naime, u nastojanju da se vrijedna filmska ostvarenja, naročito europske produkcije, prikažu na velikom platnu, Art-kino – prvo i zasad jedino kino u Hrvatskoj – unatoč dominaciji online prikazivanja u protekloj godini, na svoj repertoar donosi ovaj nagrađivani naslov – kažu u riječkom kinu.




Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.