Piše Kim CUCULIĆ

Noć muzeja povod je da se podsjetimo koje nove muzejske ustanove trebaju biti otvorene ove godine

Kim Cuculić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL



Danas će biti održana još jedna Noć muzeja, izvrsna ideja za popularizaciju muzeja i muzejske djelatnosti. To je i povod da podsjetimo koji će novi muzeji biti otvoreni u 2024. godini. O tome je informirao Muzejski dokumentacijski centar, u tekstu Ivone Marić. Nacionalni muzej holokausta u Amsterdamu trebao bi biti otvoren 11. ožujka. Stalni postav će prikazivati život Židova u Nizozemskoj prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, prenoseći sjećanje na žrtve.


Muzej se sastoji od dviju lokacija, bivšeg kazališta Hollandsche Schouwburg koji je služio kao centar za deportaciju Židova i susjednog učiteljskog fakulteta čije je osoblje uspjelo spasiti na stotine židovske djece koja su u jaslicama preko puta odvojeno čekala deportaciju. Nakon gotovo deset godina rada u raznim ustupljenim prostorima, u proljeće 2024. londonski Muzej beskućništva otvara vrata svog trajnog doma u Manor House Lodgeu u Finsbury Parku. Muzej beskućništva osnovan je 2015. godine, a vode ga ljudi koji su bili beskućnici. Njegov cilj je uz pomoć izložbi prikazati povijest beskućništva, siromaštva i društvenog djelovanja te pojačati glasove onih koji su iskusili beskućništvo u svojim životima.


U rujnu prošle godine japanska tvrtka poznata po proizvodnji Game Boya i igricama kao što su »Super Mario World«, »The Legend of Zelda« i »Pokémon« potvrdila je planove za otvaranje svog muzeja u napuštenoj tvornici Nintendo Uji Ogura izgrađenoj 1969. godine. U njemu bi trebali biti izloženi brojni proizvodi iz 135 godina duge povijesti tvrtke. Za uskrsni vikend 2024. vrata će otvoriti Muzej Pertha, najstarijeg glavnog grada Škotske. Za potrebe muzeja adaptirana je povijesna edvardijanska zgrada. Na projektu adaptacije vrijednom 26,5 milijuna funti radili su nagrađivani arhitekti Mecanoo. Norveški grad Kristiansand od 11. svibnja ove godine dobit će novi umjetnički muzej, dom zbirke Tangen, najveće svjetske zbirke nordijske modernističke umjetnosti, kao i zbirke Muzeja umjetnosti južne Norveške. Kunstsilo je smješten na poluotoku Odderoya u blizini drugih kulturnih ustanova, u zgradi nekadašnjeg silosa iz 1935. koji su dizajnirali Arne Korsmo i Sverre Aasland, vodeći predstavnici funkcionalističkog pokreta u Norveškoj. Uz opsežan program povremenih izložbi, predavanja, koncerata, radionica i ostalih događanja, kad se otvori Kunstsilo će svojim posjetiteljima nuditi prostor za interaktivno uživanje u digitalnoj umjetnosti.




Planinski muzej Messner muzejski je projekt koji je 2006. godine pokrenuo talijanski alpinist i penjač Reinhold Messner, koji se sastoji od nekoliko tematskih muzeja smještenih na različitim lokacijama u Južnom Tirolu. Šesti i posljednji muzej, MMM Roca na Monte Elmu trebao bi se otvoriti u jesen 2024., a bit će posvećen povijesti penjanja od njegovih početaka do današnjeg samostalnog slobodnog penjanja. Muzej je smješten na visini od 2.050 metara u nekadašnjoj postaji žičare koja je vodila od Sesta do Monte Elma. Iako službeni datum otvaranja još nije potvrđen, egipatski ministar turizma Ahmed Issa u intervjuu za CNN izjavio je da bi se to moglo dogoditi između veljače i svibnja ove godine. Na izgradnju su utrošena dva desetljeća i više od milijardu dolara.


A što je s Hrvatskom? Zagreb ove godine čekaju dva velika otvorenja – Hrvatski prirodoslovni muzej trebao bi se otvoriti u obnovljenoj palači Amadeo najkasnije početkom rujna ove godine, a Hrvatski športski muzej u Ilici 13 također bi trebao biti otvoren tijekom ove godine. U Velikoj Gorici bit će otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja u kojem će se uz muzejsku čuvaonicu i uredske prostorije nalaziti i prostori za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja. Zavičajni muzej Našice smješten u novoobnovljenom dvorcu Pejačević trebao bi otvoriti vrata za posjetitelje u prvoj polovini ove godine. Gradski muzej Požega također najavljuje otvorenje novog stalnog postava i mnoštvo zanimljivih muzejskih sadržaja posvećenih Požegi, dok se Zavičajni muzej Poreštine sprema ovo ljeto otvoriti obnovljenu i preuređenu Memorijalnu kuću Joakima Rakovca, rodnu kuću jednog od narodnih heroja s područja Poreštine, koja mu je povjerena na upravljanje.