ROAR

Nikola Vučić predavao o toksičnoj muškosti: Sve na Balkanu kreće od turbofolka…

Portal Novi list

Nikola Vučić / Foto UNIRI

Nikola Vučić / Foto UNIRI

Turbofolk glazba i kultura je po njegom sudu jedna od ključnih izvora toksične muškosti na zapadnom Balkanu



Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održano je predavanje pod nazivom ”Kako nastaje toksična muškost – utjecaji popularne kulture”. Predavanje je održao bosansko-hercegovački televizijski novinar i urednik Nikola Vučić.


Predavanje je održano u sklopu Festivala rodne ravnopravnosti ROAЯ, koji se održava u sklopu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci, a kojim Sveučilište kroz predstavu, film i dijalog promiče temu rodne ravnopravnosti i jednakosti.


Vučić je predstavio riječkoj publici svoj kritički pristup turbofolk glazbi i turbofolk kulturi, koja je po njegom sudu jedna od ključnih izvora toksične muškosti na zapadnom Balkanu, pritom naglašavajući kako je muškost rodna kategorija.




Ponudio je kritiku patrijarhata koji istovremeno kroz perpetuiranje kulturnih matrica privilegira, a istovremeno sakati muškost.


Dotakao se i teme nejednake zastupljenosti žena u politici, navodeći kako je svega nekolicina žena u BiH Parlamentu, a publika je ustvrdila kako u RH jest nešto bolja situacija, ali ne značajno.


Nastavno na ovo pokrenuta je i rasprava o nužnosti uvođenja kvota, kao početnog koraka. Nakon predavačeva izlaganja uslijedila je rasprava s publikom te su dotaknute teme poput: šovinizma, seksizma, reproduktivnih prava, utjecaja sadržaja društvenih mreža na mlade i njihovu percepciju stvarnosti…


Nikola Vučić rođen je u Mostaru 1995. Već s 20 godina postao je najmlađi voditelj Dnevnika na Federalnoj televiziji u Sarajevu, gdje je radio kao novinar i voditelj godinu dana.


Godine 2016. prešao je na N1 televiziju. Autor je je niza novinarskih priloga prikazanih u programu Federalne televizije, kasnije za N1.


U svojem radu obrađuje teme iz obrazovnih i kulturnih politika, izgradnje mira i ljudskih prava. Novinarstvo je za njega, kako i sam kaže ”Jedna od mogućih i važnijih formi društvenog angažmana, ali najprije objektivan pogled na društvenu svakodnevicu”.


Dobitnik je Novinarske nagrada UN Women u BiH, Udruženja BH novinari i Asocijacije XY u kategoriji TV novinarstva za izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja godine te Nagrade Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja Priznanje za doprinos ravnopravnosti spolova, koja je Nagradu dodijelila u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.