PPMHP

Nastavljeni arheološki radovi na lokalitetu Cickini na Krku

Kim Cuculić

FOTO PPMHP

FOTO PPMHP

Građevinski radovi provedeni su na prostoru cisterne za vodu



Unatoč pandemiji bolesti COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i ove je godine nastavio s arheološkim istraživanjima lokaliteta Cickini na otoku Krku. U drugoj polovini srpnja provedeni su građevinski radovi konzerviranja i restauriranja ostataka zidova, a radove je financirala Općina Malinska – Dubašnica.


Voditeljica programa bila je Jasna Ujčić Grudenić, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a radove je izvodila firma Citadela d.o.o., licencirana za rad na kulturnom dobru.


Konzervacija i restauracija


Građevinski radovi konzervacije i restauracije provedeni su na prostoru cisterne za vodu, koja se nalazi u južnom dijelu stambenog kompleksa. Arheološki lokalitet Cickini nalazi se nedaleko od naselja Sveti Vid – Miholjice u Općini Malinska na otoku Krku.




Istraživanje kompleksa 1993. godine započeo je akademik Branko Fučić, istaknuti povjesničar umjetnosti, znanstvenik, arheolog i vodeći stručnjak i promicatelj glagoljaške baštine, a sustavna arheološka istraživanja započela su 2002. godine.


U tom dužem vremenskom razdoblju otkopana je crkva s baptisterijem i pomoćnim prostorijama koja se datira u razdoblje od 6. do 8. stoljeća te djelomično stambeno-rezidencijalni kompleks sa salutatorijem (svečanom dvoranom).


Arheološki nalazi


Uz arheološka istraživanja istovremeno su se provodili i radovi konzerviranja, restauriranja i prezentacije istraženih arhitektonskih ostataka. Suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Općine Malinska – Dubašnica 2016. godine u staroj zgradi peknjice u naselju Sv. Vid – Miholjice otvorena je muzejska zbirka – Arheološka zbirka Cickini.


U njoj su javnosti predstavljeni pokretni arheološki nalazi, to jest velika količina izuzetno značajne i vrijedne kamene plastike koja je pronađena na lokalitetu. Zbirka je za posjetitelje, uz besplatan ulaz, otvorena od nedjelje do četvrtka od 19 do 21.30, a petkom i subotom od 9 do 11 sati.