DIP

Najavljena Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije u Rijeci, evo što nas sve čeka

Davor Mandić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Na Koloniju stižu relevantni domaći strip-autori i ilustratori mlađe i srednje generacije, čije će radove, odnosno ostvarenja, moći vidjeti i riječka publika u prostoru DIP-a u Wenzelovoj ulici u Rijeci



Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije, na koju će doći brojni renomirani hrvatski stripaši i ilustratori mlađe i srednje generacije, održat će se u Rijeci od četvrtka 21. do nedjelje 24. listopada.


Organizator Kolonije je Društvo za istraživanje i potporu, u čijim će se prostorijama u Wenzelovoj ulici ona i održati i gdje je u srijedu i najavljena. A najavili su je predsjednica DIP-a Marta Berčić i umjetnički voditelj Damir Steinfl, također i sudionik Kolonije.


Kolonija je zamišljana kao radno, aktivno druženje stripaša i ilustratora, koji inače nemaju toliko prilika za kreativno razmjenjivanje ideja i zajednički rad, a pozvani su autori koji su k tome još i aktivni voditelji raznih projekata.




S tim će se projektima moći upoznati i javnost, koja je pozvana u petak 22. listopada u prostorije DIP-a, gdje će od 17 do 19 sati biti moguće pribaviti neke od artefakata do kojih je inače teško ili nemoguće doći, poput fanzina i rijetkih izdanja.


Autori koji sudjeluju u Koloniji su Matija Pisačić (Zagreb), Marko Dješka, (Osijek/Zagreb), Ivan Marušić (Split), Ivana Geček (Varaždin), Stjepan Bartolić (Zagreb), Lea Kralj Jager (Zagreb) te umjetnici iz Primorsko-goranske županije Korina Hunjak, Antonio Filipović, Ivan Mišković, Damir Steinfl i Damir Stojnić.


Prema riječima Marte Berčić, četvrtak je rezerviran za okupljanje autora i dogovor oko rada. Petak je podijeljen na rad i vođenu šetnju po Rijeci »s neuobičajenim crticama iz povijesti Rijeke«, za koju je zadužen Saša Dmitrović, uz druženje s javnošću. Subota je sva radna, a u nedjelju se kolonija zatvara.


Upitali smo organizatore hoće li biti organizirana kakva izložba radova koji će biti napravljeni na koloniji, pa su nam odgovorili da je u planu, ali da će prvo sagledati što će od radova nastati. Steinfl je potvrdio da je kolonija zamišljena kao projekt koji će trajati, pa nije isključeno da će se izložba raditi nakon drugog izdanja.


– Nama je važno da se lokalna zajednica upozna sa strip-stvaralaštvom, a ovakve kolonije su bitne jer se autori međusobno upoznaju i uče jedni od drugih. Tako nastaju i ideje za nove projekte – rekao je Steinfl.


Katalog EPK-izložbe


Osim najave Kolonije, u DIP-u je upriličena i neformalna prezentacija kataloga Izložbe autorskog stripa i ilustracije, održane od 8. studenoga do 24. prosinca 2020. u sklopu Rijeke – Europske prijestolnice kulture.


Katalog je opsežan izbor (na gotovo 200 stranica) iz relevantnih radova predstavljenih na izložbi, otisnut na kvalitetnom papiru, odlične grafičke pripreme. No do njega nije lako doći.


Dostupan je u ograničenom broju primjeraka (ukupna naklada je tek 150 primjeraka) u riječkom antikvarijatu Ex libris. No možda mu neki novi suizdavački projekt dade primjereniju vidljivost, koju kakvoćom i važnošću definitivno zaslužuje.