'Galantna glazba...'

Na Danima rane glazbe nastupaju Domen Marinčić i Gregor Fele

Kim Cuculić



RIJEKA – Na petim Danima rane glazbe 5. studenoga u 19 sati u crkvi Uznesenja BDM (Kosi toranj), uz slobodan ulaz, bit će održan koncert »Galantna glazba za violu da gamba i violončelo«. Nastupit će Domen Marinčič (viola da gamba) i Gregor Fele (barokno violončelo). Na programu su djela Carla Friedricha Abela, Andreasa Lidla, Giuseppea Tartinija i Carla Heinricha Grauna. Originalni instrument na kojem svira Domen Marinčič izgrađen je u radionici J. Ch. Hoffmana u Leipzigu 1740. godine. Bach je naručivao instrumente iz Hoffmanove radionice za potrebe njegovog crkvenog ansambla i postoji velika vjerojatnost da se upravo ovaj instrument našao u njegovim rukama.


Domen Marinčič studirao je violu da gamba s Hartwigom Grothom u Nürnbergu i Philippom Pierlotom na Visokoj školi za glazbu u Trossingenu. Osim toga, diplomirao je čembalo u klasi Carstena Lohffa i završio postdiplomski studij basa kontinua u klasi Alberta Rinaldija. Godine 1997. i 2000. bio je laureat na Međunarodnom natjecanju Bach-Abel u Köthenu. Kao komorni glazbenik nastupa diljem Europe, u Kanadi, Kini, Vijetnamu i na Bliskom istoku. Od studenoga 2021. profesor je povijesne izvedbene prakse na Visokoj školi za glazbu i kazalište u Hamburgu.


Gregor Fele poslijediplomski studij iz baroknog violončela završio je u klasi Enrica Bronzija. Radio je s čuvenim glazbenicima iz polja rane glazbe kao što su Reinhard Goebel, Dorothee Oberlinger, Midori Seiler, Lorenzo Ghielmi, Hiro Kurosaki, Stefan Temmingh i Oliver Webber. Od 2006. godine član je Simfonijskog orkestra RTV-a Slovenije koji je do sada vodio u više programa barokne glazbe.