Nagrada

Međunarodni fotografski natječaj “Čovjek 2023.”: Dražen Bota nagrađen “Đokom Milekićem”

Kim Cuculić

Foto Dražen Bota

Foto Dražen Bota

Selektorica dr. sc. Iva Prosoli pregledala je i za izložbu odabrala 72 fotografije 65 autora



RIJEKA – Fotoklub Rijeka raspisao je Međunarodni fotografski natječaj »Čovjek 2023.«, na koji se prijavilo 139 autora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Malte, Švedske i Velike Britanije s ukupno 761 fotografijom. Sve su prijave bile šifrirane i selektorica dr. sc. Iva Prosoli pregledala je i za izložbu odabrala 72 fotografije 65 autora. Od odabranih fotografija selektorica je izdvojila fotografije Dražena Bote iz Hrvatske za Nagradu »Đoko Milekić«.


Diplome dobivaju: Ivan Stojanović iz Srbije, Dario Dorčić i Dubravka Ovčarić iz Hrvatske, a pohvale zaslužuju: Ivica Brusić Brujo iz Hrvatske, Zenir Šuko iz Bosne i Hercegovine i Milan Marković iz Srbije. Otvorenje izložbe i dodjela nagrada je danas u 19 sati u Galeriji Principij.


– U Fotoklubu Rijeka 2010. godine utemeljili smo dvije važne nagrade posvećene našim bivšim članovima, a to su Nagrada »Đoko Milekić« i Nagrada »Viktor Hreljanović«.




Cilj utemeljenja ovih nagrada je trajno sjećanje na važne riječke fotografske autore čiji stvaralački dosezi svojom snagom i originalnošću pripadaju ne samo riječkoj i hrvatskoj, već i aktualnoj europskoj povijesti fotografije. Đoko Milekić pripada povijesti riječke i hrvatske fotografije kao vrlo značajno autorsko ime. Njegov autorski rad nije dosad u potpunosti istražen i vrednovan u kontekstu vremena i prostora u kojem je živio i stvarao. Bio je tiha i povučena osoba i sa svim svojim bićem posvećen fotografiji i fotografskom stvaralaštvu.


Viktor Hreljanović, rođeni Sušačanin, već u dječačkoj dobi radi prve fotografije. U Drugom svjetskom ratu bio je sudionik partizanskoga pokreta i angažiran je kao ratni fotograf. Poslije rata aktivno se uključuje u fotografski život Rijeke kao jedan od inicijatora za aktiviranje Fotokluba Rijeka. Bio je izvrstan organizator te je pomogao i osnivanju Foto-kino kluba Jadran koji je djelovao pri Brodogradilištu »3. maj« u kojem je i radio u propagandnoj službi. U dugom periodu bio je vrlo aktivni član Fotokluba Rijeka pa i predsjednik u jednom periodu. Ovu nagradu dodjeljujemo autoru koji napravi najbolju fotografiju grada Rijeke na izložbi koju priređujemo za Dan grada Rijeke, ističu u Fotoklubu Rijeka.