FILM

Međunarodni filmski festival u San Sebastianu slavi jubilarno sedamdeseto izdanje: Predstavlja se niz poznatih autora

Stjepan Hundić

Festival, koji se održava do 24. rujna, otvorio je španjolski triler »Modelo 77« (»Zatvor 77«) u režiji Alberta Rodrigueza, čija je radnja smještena u barcelonski zatvor krajem 1970-ih



SAN SEBASTIAN – Međunarodni filmski festival u San Sebastianu, pitoresknom baskijskom gradu na atlantskoj obali koji je pored filmskog festivala poznat i kao jedna od europskih gastronomskih prijestolnica, ove godine slavi svoje jubilarno 70. izdanje.


Najvažniji španjolski, i jedan od najznačanijih svjetskih festivala, osim španjolske i latinoameričke kinematografije poseban naglasak stavlja na otkrivanje novih talenata, a uz bogati filmski program nudi i vrlo jak industrijski program za filmske profesionalce. Festival, koji se održava do 24. rujna, otvorio je španjolski triler »Modelo 77« (»Zatvor 77«) u režiji Alberta Rodrigueza, čija je radnja smještena u barcelonski zatvor krajem 1970-ih, a u naslovnoj je ulozi Miguel Herran koji se proslavio u Netflixovoj hit seriji »Kuća od papira« (»La Casa de Papel«) kao mladi Rio.


Glavni natjecateljski program


U glavnom natjecateljskom programu svoje nove filmove predstavit će niz poznatih svjetskih filmskih autora među kojima su Sebastián Lelio (»The Wonder«), Hong Sang-soo (»Walk Up«), Christophe Honoré (»Le Lycéen/Srednjoškolac«) i Urlich Seidl (»Sparta«).


Premijera »Garbure«



 


I hrvatska kinematografija ima svog predstavnika na slavljeničkom izdanju: »Garbura«, dugometražni igrani redateljski prvijenac Josipa Žuvana, u San Sebastianu će imati svoju svjetsku premijeru. Realiziran u produkciji Maxima filma s koproducentskim partnerom Biberche productions iz Srbije, »Garbura« je uvrštena u natjecateljski program »Novi redatelji« koji je posvećen prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta, a vrijedna nagrada uključuje i novčani iznos od 50.000 eura koji se dijeli između redatelja i španjolskog distributera pobjedničkog filma. U središtu priče su Antonio i Nikola, dvanaestogodišnjaci iz susjednih kuća u makadamskom naselju, koji se zabavljaju stavljanjem snimaka malih eksplozija na YouTube nadajući se da će imati milijunske preglede. Istovremeno njihove su obitelji u dugogodišnjoj svađi i nije im drago što se dječaci međusobno druže.


«Kako se radi o debitantskom filmu, biti odabran i pozvan na jedan od najuglednijih svjetskih A festivala je velika čast. Ovo bi trebao biti poticaj i nadolazećim mladim hrvatskim autorima. Koristim priliku da se zahvalim glumcima, svim autorima te cijeloj ekipi filma »Garbura«, a posebno se zahvaljujem na izvrsnoj suradnji s našim srpskim dijelom ekipe na čelu s koproducenticom Nikolinom Vučetić Zečević«, izjavio je glavni producent filma Damir Terešak iz produkcijske kuće Maxima film. Glavne uloge u filmu tumače Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

U borbi za Zlatnu školjku vidjet ćemo i dansku dramu »Resten af livet« (»Zauvijek«) Frellea Petersena, dugometražni prvijenac američke redateljice Marine Mathias Runner; japansku drama o ženi koja boluje od Alzheimera »Hyakka« (»Stotinu cvjetova«) koju potpisuje Genki Kawamura; biografski film »Il Boemo« u režiji češkog redatelja Petra Václava: argentinsku dramu »El Suplente« (»Zamjenik«) Diega Lermana.


Razvikani filmaši


U ostalim programima festival će prikazati i posljednja ostvarenja razvikanih filmaša kao što su braća Dardenne (»Tori i Lokita«), Alejandro Gonzales Inarritu (»Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades/Bardo, lažna kronika pregršt istina«), Hirokazu Koreeda (»Broker«), Cristian Mungiu (»R.M.N.«), Francois Ozon (»Peter von Kant«), Ruben Östlund (»Triangle Of Sadness«) i Brett Morgen s dokumentarcem o Davidu Bowieju »Moonage Daydream«.


Slavna i ugledna američka glumica Glenn Close u zadnji je trenutak zbog obiteljskih razloga otkazala dolazak na filmski festival u San Sebastianu na kojem je trebala predsjedati glavnim žirijem, a zamijenit će je argentinski producent Matias Mosteirin koji se proslavio sjajnim crnohumornim omnibusom »Divlje priče«.