Zanimljiv nastup

Ljeto u prijestolnici – najavljen program subotnjeg koncerta “World Music” kod Exportdrva na Delti

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Koncert će biti i prilika za proslavu najvećeg makedonskog nacionalnog praznika – Ilindena



Jučer je na konferenciji za novinare najavljen koncert »World Music« na kojemu će u subotu, 1. kolovoza, kod Exportdrva na Delti s početkom u 21 sat nastupiti Zoran Majstorović Trio i Makedonsko kulturno društvo Ilinden. Koncert će otvoriti Zoran Majstorović, multiinstrumentalist, aranžer i skladatelj, u pratnji Vedrana Ružića na kontrabasu i Rajka Ergića na bubnju, a nakon njih nastupit će glazbena sekcija MKD-a Ilinden, da bi koncertnu večer ponovo zaokružio i zatvorio Zoran Majstorović Trio.


Ekskluziva za posjetitelje


– Makedonsko kulturno društvo i moj trio izvest će zajedno dvije skladbe, što predstavlja svojevrsnu ekskluzivu za posjetitelje, rekao je Zoran Majstorović i nadodao:


– Što se Zoran Majstorović Trija tiče, imajući u vidu »World Music« karakter koncerta, imat ćete priliku čuti nešto afričke glazbe, hrvatske tradicionalne glazbe s naglaskom na onu nadahnutu istarskom ljestvicom, glazbu s Bliskog istoka i slično.




Konferenciji je prisustvovala i Ivona Dunovski Mitev, predstavnica MKD-a Ilinden – Rijeka, kao i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar. Dunovski Mitev nam je otkrila da će se Makedonsko kulturno društvo predstaviti sa šest pjesama uz pratnju gitare, harmonike, tapana, violine i drugih instrumenata, a koncert će biti prilika za proslavu najvećeg makedonskog nacionalnog praznika – Ilindena.


– Ukazala nam se prilika da proslavimo Ilinden, naš najveći nacionalni praznik, koji inače tradicionalno slavimo u Golubinjaku, ali zbog epidemiološke situacije otkazana je ovogodišnja manifestacija. Uz glazbeni program, pripremit ćemo i štandić na kojemu ćemo znatiželjnim posjetiteljima predstaviti naš rad, naš časopis Makedonski glas, kao i druge stvari, od tradicionalnih instrumenata do određenih tradicionalnih jela makedonske kuhinje, istaknula je Ivona Dunovski Mitev.


Besplatan ulaz


Pročelnik Šarar pohvalio je infrastrukturu i organizaciju čitavog događaja te zahvalio svim organizatorima i izvođačima što su omogućili realizaciju programa. Također je naglasio kako je čitav događaj isplaniran uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera zaštite.


– Svaki organizator želi napraviti koncert na neki poseban način. Ovdje su svi u istim uvjetima, na istom mjestu, istoj pozornici, s istim zvukom i svjetlima, stoga želim zahvaliti izvođačima što su pristali na takav kompromis. Također, želio bih naglasiti da su Exportdrvo, kao i Trg Riječke rezolucije prepoznati od strane Hrvatske glazbene unije kao mjesta adekvatne infrastrukture i kvalitetne organizacije koncerata u uvjetima COVID-a. Hrvatska glazbena unija dala je preporuku Ministarstvu kulture za navedena mjesta pa su ona poslužila kao model za održavanje sličnih manifestacija, zaključio je Šarar.


Kapacitet koncerta ograničen je na 500 ljudi, okupljenima će se na ulazu mjeriti tjelesna temperatura i dezinficirati ruke, a svi prisutni morat će se potpisati na evidencijsku listu. Ulaz na koncert »World Music« je besplatan.