Marijan Bradanović

Knjiga o Branku Fučiću predstavljena u Muzeju grada Rijeke: “Napokon nešto što može razumjeti svatko”

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Marijan Bradanović knjigu je napisao s posebnim akcentom na Fučićevo dosad gotovo nepoznato profesionalno djelovanje u hrvatskoj konzervatorskoj službi



U »Kockici« Muzeja grada Rijeke večeras je u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Rijeka predstavljena knjiga »Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator« koja sveobuhvatno donosi uvid u život i djelo Branka Fučića.


Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Marko Špikić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, jedan od njezinih recenzenata, Berislav Valušek, urednik i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Rijeke te autor knjige Marijan Bradanović, voditelj Katedre za zaštitu, prezentaciju i interpretaciju baštine na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.





Kako je istaknuo recenzent knjige prof. dr. sc. Marko Špikić, ona je vrijedan doprinos i uvid u život i djelo Branka Fučića, a s obzirom na to da je autor knjige poznavao i osobno Fučića i imao je prilike surađivati s njime te učiti od njega, knjiga je biografska te vrlo živopisno govori o značaju Fučića za povijest umjetnosti.


Drugim riječima, kaže, knjiga govori o jednoj od onih osoba koje su uspostavile povijest umjetnosti na ovim prostorima, a svakako će pomoći povjesničarima umjetnosti, konzervatorima i ostalima da nadograđuju akademikov posao.



Pisanje ovakve monografije, naglašava, mukotrpan je posao jer se višedimenzionalno sagledava Fučićevo djelo i rad. Sama knjiga, govori, čita se iznimno brzo i s užitkom, stoga je preporučuje.


Intelektualna biografija


U svojoj recenziji Špikić kaže da »ova intelektualna i profesionalna biografija akademika Branka Fučića donosi spoj znanstveno utemeljenoga historiografskoga pristupa i iznimne esejističke kvalitete Marijana Bradanovića.


Knjiga je ustrojena tematski i kronološki, otkrivajući mnoštvo nepoznatih i priželjkivanih podataka o Fučićevu djelu«.



– Na tragu novijih inicijativa hrvatskih povjesničara umjetnosti za otkrivanjem i preispitivanjem pojedinih etapa u rastu profesionalne predaje, pisac ove iznimno zanimljive knjige odlučio se za samostalni monografski pristup.


U odnosu na dosadašnja iskustva – organizacija skupova posvećenih povjesničarima i povjesničarkama umjetnosti, koje su slijedili zbornici – još je uvijek rijetka pojava sastavljanja čitava sveska posvećena jednoj osobi i njezinu kulturnom, političkom i intelektualnom djelovanju.



Čitatelj će stoga u ovoj knjizi dobiti zaokruženu sliku o životu i djelu, odnosno istraživačkome stasanju, cvatu i plodonosnom Fučićevu radu, ali i o nasljeđu jednog od istraživačko-akademskih divova hrvatske povijesti umjetnosti, povijesti pismenosti i konzervatorske profesije.


Stoga će se Fučićevo mjesto u nacionalnoj historiografiji o povijesti umjetnosti nakon ovoga djela iz korijena promijeniti, pojašnjava Špikić u recenziji.


Širina djelovanja


Kako je autor knjige prof. dr. sc. Marijan Bradanović pojasnio, knjiga je napisana s posebnim akcentom na Fučićevo dosad gotovo nepoznato profesionalno djelovanje u hrvatskoj konzervatorskoj službi te se donose mnoge arhivski utemeljene informacije o njegovoj znanstveno-istraživačkoj i konzervatorskoj djelatnosti na tlu Istre i Kvarnera.



Kako je istaknuto na predstavljanju, posebnu zanimljivost i vrijednost knjige predstavlja objava brojnih, dosad nikad publiciranih Fučićevih fotografija kulturne baštine Istre i Kvarnera, nastajalih u razdoblju neposredno nakon Drugog svjetskog rata.


Sam autor naglasio je kako je knjigu pisao studentima, no čita se kao beletristika, a o prohodnome i jasnom tekstu prijemčivom svima pak govori i izjava autorove žene kako je knjiga napokon nešto što može razumjeti svatko, kazao je autor u šaljivome tonu.



Knjiga ima 258 stranica, a podijeljena je u četrnaest poglavlja, s time da jedno poglavlje, »Izbor iz bibliografije Branka Fučića«, ima i nekoliko potpoglavlja koja donose uvid u autorove knjige i monografije, stručne i znanstvene radove, enciklopedije i leksikone, radio i filmografiju, izložbe, likovne kritike i osvrte te njegove rane radove, odnosno pjesmu i prozu.



Upravo iz tih poglavlja jasno se razabire širina djelovanja Branka Fučića i njegov značaj ne samo za povijest umjetnosti i za konzervatorsku djelatnost, već i za hrvatsku kulturu općenito.


Tekst prate i razne fotografije, između ostalih i one arhivske akademika Fučića za njegova života i djelovanja.