ZA POVIJEST

Klapa Vinčace na pijedestalu klapskog pjevanja u Hrvata

Ante Peričić

Članovi klape Vinčace nakon pobjede u Omišu

Članovi klape Vinčace nakon pobjede u Omišu

Novljanska klapa postala najtrofejnija klapa u povijesti kultnog omiškog festivala



 Novljanska klapa Vinčace prekjučer je, peti put, osvojila najvrjednije priznanje Festivala dalmatinskih klapa u Omišu – Zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Tom je pobjedom, na 55. FKD-u, klapa Vinčace postala najtrofejnija klapa u povijesti kultnog omiškog Festivala!



Vijest o pobjedi po Novom Vinodolskom širila se brže od vjetra. Nevjerojatna je zasluga momaka iz klape Vinčace za popularizaciju tog dragulja hrvatske glazbene baštine – klapske pjesme, po Hrvatskom primorju i Kvarneru.


Deset klapa u finalu


U Završnoj večeri muških klapa, uz izravan prijenos na nacionalnoj televiziji, ukupno je nastupilo deset klapa: Concordia – Međugorje, Sebenico – Šibenik, Kolapjani – Sisak, Sagena – Zagreb, Krunik – Kučine, Bošket – Zagreb, Stine – Zagreb, Mriža – Split, Kaše – Dubrovnik i klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, a na 55. FDK-u koji je započeo 19. lipnja, na devet je koncerata nastupilo ukupno 49 klapa te su podijeljene nagrade u kategorijama klapa debitanata, mješovitih, ženskih i muških klapa.




Održana je, također, večer novih skladbi te dvije autorske večeri – prva u čast profesora Rajmira Kraljevića i druga u čast maestra Duška Tabmače. Promovirane su tri notne edicije i jedan nosač zvuka.


Teže no prije


Prvi tenor Radovan Baričević, drugi tenori Stefan Krošnjak i Martin Zidarić, baritoni Mateo Doričić i Mario Butorac te basovi Ivan Ćepić, Tomislav Vičević i Ivan Kovačić upisali su se zlatnim slovima u povijest klapskog pjevanja. Svega toga ne bi bilo, kažu momci iz klape Vinčace, bez njihovog umjetničkog voditelja Svete Popovića koji je kazao kako mu je ovogodišnji festival bio ujedno i najstresniji i najdraži do sad.



– Imao sam osjećaj kako će biti teže no prije. Bili smo prvi već četiri puta i znate kako to ide, dosadili smo Bogu i ljudima. Bio sam na iglama više no inače, ali kad su otpjevali – sve je prošlo, istaknuo je Popović te, na komplimente pjevača, kazao samo kako Guardiola ne bi bio to što je danas da nije bio u Barceloni.



– Kod nas se sve poklopilo. Dobri pjevači, energija, ljubav, volja. Toliko sam ponosan na njih i na njihov rad i mislim kako i dalje nismo svjesni što smo napravili. Možda ljudi ovo gledaju kao hobi, ali nama je to život, istaknuo je Popović te zaključio kako najviše treba zahvaliti obiteljima i ženama koje sve ovo trpe.


Snažne emocije


Povodom sjajnog uspjeha članovima klape Vinčace čestitku je uputio i gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.



– Kad god ih slušam, uvijek imam na umu kako je to čemu svjedočimo zlatni vrh planine do kojeg je trebalo doći teškim i napornim radom i trudom. Još jednom čestitke i hvala vam što nam pjesmom uljepšavate život i promovirate i naš Grad i našu Zemlju, istaknuo je u čestitci Tomislav Cvitković.



Pored trijumfa 2015., 2016., 2017. i 2019. godine, ovogodišnji, peti, postavio je novljansku klapu na pijedestal klapskog pjevanja u Hrvata. Emocije su snažne te su momci tek zahvalili svima na vjernom praćenju njihovog klapskog puta i pozvali sve da im se idućeg mjeseca pridruže na predstavljanje njihove monografije.


Još jedan presedan

Osim povijesnog, petog trijumfa klape Vinčace, u završnoj večeri muških klapa dogodio se još jedan presedan. Kako prenosi Radio Split, prvi put u povijesti dogodilo se da su tri klape zavrijedile drugu nagradu publike zbog istog broja glasova nazočnih gledatelja. Po 39 glasova dobile su šibenska klapa Sebenico, zagrebačka klapa Bošket te dubrovačka klapa Kaše. Prva nagrada publike pripala je klapi Stine. Druga nagrada stručnog ocjenjivačkog žirija otišla je klapi Kaše, a treća nagrada stručnog ocjenjivačkog žirija klapi Mriža iz Splita.