Kino Martin

Klanjec ponovo ima kino. Programom “Dobrodošli Kući” udruga Kućni kolektiv širom otvorila svoja vrata

Siniša Pavić

Kućni kolektiv pokazuje i što Kuća Klajn predstavlja lokalnoj i regionalnoj zajednici, baš kao i to da kane biti platforma koja će ugostiti domaće i strane umjetnike



KLANJEC – Jerko Marčić i Dunja Bovan, on glumac a ona producentica u kulturi, prije koju godinu kupili su kuću u Klanjcu i zbog kuće postali Klanjčani. Dogodilo se gotovo pa posve slučajno, no par godina kasnije jasno je da ništa tu slučajno nije bilo i da se jednostavno moralo dogoditi. Jer, ono što su naumili kad su ušli u kuću u kojoj je za njezine duge povijesti bila i kavana, i narodno učilište, i hotel, i tiskara, i štošta drugo, konačno se dogodilo. Klanjec sada ponovo ima kino, Kino Martin! Svečano je kino otvoreno u četvrtak, a u zemlji u kojoj se kina mahom gase to se dade nazvati pravim malim čudom.


– Mi nismo na početku, naša plovidba traje neko vrijeme, ali nismo ni na kraju, imamo puno milja prijeći, negdje smo između. U liminalnom prostoru. Otkrili smo da riječ limen na latinskom znači prag. Jedino što treba je usuditi se prijeći ga. Dobrodošli Kući! – kazali su publici u prepunoj dvorani kina domaćini Dunja Bovan i Jerko Marčić iz Kućnog Kolektiva.


Trodnevni program


Nije, naime, trodnevni program dobrodošlice koji je počeo u četvrtak označio »samo« završetak obnove Kina Martin, već je programom Dobrodošli Kući udruga Kućni Kolektiv otvorila širom svoja vrata pa nizom projekcija, radionica, plesnih predstava i izložbi pokazala što će se sve ubuduće događati pa da Kuća Klajn bude utočište za kreativne umove i inspirativni prostor za boravak, kreaciju i izvedbe.




Program dobrodošlice započeo je u četvrtak i završava ovu subotu. Počelo je, dakako, otvaranjem obnovljene dvorane Kina Martin koje je obnovljeno sredstvima donacije privatnih i fizičkih osoba iz Hrvatske i inozemstva. Osim dvorane u funkciju su stavljeni svi prostori u i oko kuće da se na njima događaju i gledaju filmovi, plesne i cirkuske predstave za djecu i odrasle, izložbe i radionice, da se umjetnici i susjedi druže uz kulturu te finu hranu i piće. Za trodnevnog programa otvorena je, među ostalim, i izložba u Kućnoj knjižnici na prvom katu koja donosi pregled umjetničkog i povijesnog značaja kuće, ali i plakate i fotografije programa koje je Kućni Kolektiv već organizirao u posljednje tri godine djelovanja. Svirala je klanječka grupa Vrijeme Vinila, baš kao i Orkestar Poco Loco.


»Martin u oblacima«


Osmišljen je program za djecu u suradnji s Animafestom, a valjalo je uhvatiti mjesto i za gledanje cirkuske predstave slovenske cirkuske skupine MismoNismo, baš kao i za predstavu Plesnog kolektiva Škavdra. A kako je i red, ono najvažnije bila je projekcija kultnog filma Branka Bauera »Martin u oblacima« prikazanog i u spomen na kultnog klanječkog projekcionista Martina Someka, po kojem je kino dobilo ime.


Trodnevnim programom Kućni kolektiv kazuje i što Kuća Klajn predstavlja lokalnoj i regionalnoj zajednici, baš kao i to da kane biti platforma koja će ugostiti domaće i strane umjetnike, poticati kreativno izražavanje i prenositi znanje generacijama koje dolaze.


Program Kuće Klajn i Kućnog kolektiva sufinancira se sredstvima Zaklade Kulture nove, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca. Sve što sada treba je navratiti jer, kako to poručuju iz Klanjca: »Kuća Klajn vas dočekuje raširenih ruku i otvorenih vrata. Dobrodošli Kući!«