Kulturni centar

Kako upravljati Filodrammaticom i OKC-om Palach: Slab interes za tribinu s važnom temom

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Iznimno slab odaziv na tribinu koja je trebala predstaviti model Vijeća korisnika za prostore Filodrammatice i OKC Palacha u kontekstu participacije u upravljanju prostorima za nezavisnu kulturu činjenica je koju se ne može zaobići



RIJEKA – Nije osobito veselje za nekoga koga zanima sudbina važnih prostora kulture u Rijeci – Filodrammatice i Palacha – spoznaja da to pitanje, sudeći prema odazivu na tribinu o upravljačkim modelima u kulturi s posebnim osvrtom na rečene prostore, malo koga zanima. Ili kako se to plastično zapitala jedna od rijetkih posjetiteljica tribine Ivana Kalc, zašto se redovito događa da isti uzak krug ljudi raspravlja o bitnim stvarima, a onih koji su za priču ključni nema.


Kalc je pritom primarno mislila na upravu HKD-a, ali i ključne ljude Grada, koji na tribini nisu bili, a i koji ne rješavaju probleme s kojima se ona, ali i drugi korisnici prostora Filodrammatice, Palacha, ali i HKD-a, suočavaju. Posebno ju je »žuljala« činjenica da je jedan od ciljeva dvogodišnjeg projekta Žiroskop, teškog dva i pol milijuna kuna, a to je inkluzija kulturnih radnika u procese koji su za njih važni, potpuno zakazao.


Zanemaren HKD


Ona je, naime, i HKD povezala s prostorima u primarnom fokusu tribine, jer Grad Rijeka je, a onda i HKD, jedan od partnera projekta Žiroskop u sklopu kojeg je razvijen i model Vijeće korisnika.




– Žiroskop završava s desetim mjesecom, traje dvije godine i košta dva i pol milijuna kuna, a nitko nije poslao mejl korisnicima – a ja koristim i HKD i Palach i Filodrammaticu – pa se pitam što se desilo? Zašto ja saznajem dva mjeseca prije isteka roka projekta tko je voditelj projekta. Ludo je da su partneri u projektu i Grad Rijeka i HKD i Molekula i samo Molekula nešto radi, a ostali ništa. Taj projekt je potpuno zanemario jedan ful bitan gradski prostor, onaj HKD-a – rekla je Kalc.


Petra Corva iz »Drugog mora« i glavni sudionici tribine Borko Novitović i Luka Rodela iz Saveza udruga Molekula tvrdili su pak da je Žiroskop ipak puno više od toga cilja i da je u nekim stvarima uspio. Jedna od tih stvari je i predstavljanje modela Vijeća korisnika u kontekstu rečenih prostora, koje »zaposjeda«, odnosno njima upravlja NGO sektor, zbog čega je tribina sazvana.


No to ipak nije bilo predstavljanje modela Vijeća korisnika, već najava predstavljanja modela Vijeća korisnika, koja će se održati nekada u listopadu, s obzirom na to da 28. listopada istječe ugovor kojim je Molekuli dano da upravlja Filodrammaticom i Palachom.
Novitović i Rodela, uz blago moderiranje Tajane Josimović, Vijeće korisnika predstavili su kao tijelo koje bi činili korisnici rečenih prostora, ne nužno oni koji su zainteresirani za upravljanje tim prostorima, već oni koji su zainteresirani za njihovo funkcioniranje na svakodnevnoj razini. Kao što je to, primjerice, Ivana Kalc i njen Kabinet, ili pak Distune, koji je prvotno bio član upravitelja prostorima Molekule, a onda iz Molekule izašao, upravo zato što ih upravljanje u tom smislu nije zanimalo.


Ideja Vijeća korisnika


Vijeće korisnika bilo bi tijelo koje bi se potom, u suštini, samoformiralo, jer modelom, čini se (ali ne znamo, jer model nismo vidjeli), nije predviđen konkretan način funkcioniranja, broj ili učestalost susreta (iako je preporuka jednom mjesečno), a konačno niti točne ingerencije. Jer prema postojećim pravilima prostorom upravlja upravitelj, a Vijeće korisnika može biti samo savjetodavno tijelo, čije savjete upravitelj može i ne mora prihvatiti.


Bilo je zato uputa iz malobrojne publike da bi možda oportunije bilo pozvati subjekte u upraviteljsko tijelo, kako bi postali ravnopravni u donošenju odluka, no problem je odmah opravdano istaknut u vidu ponovljene teze da nisu svi zainteresirani za upravljanje.


Kako smo vidjeli iz priloženog, malo tko je u Rijeci uopće zainteresiran i za priču o upravljanju, pa i o Vijeću korisnika. A Vijeće korisnika, kako to kažu Rodela i Novitović, tu je zato da se poboljša komunikacija između svih korisnika prostora i sadašnjeg ili budućeg upravitelja. No činjenica jest da je sadašnji upravitelj sastavljen od subjekata koji stvaraju 80 do 90 posto programa, kako to kaže Rodela, pa je ideja Vijeća korisnika i da se može ići »čvršće« i argumentiranije prema vlasniku prostora, Gradu Rijeci, kada treba riješiti neki problem.


Upravljanje prostorom


Nas je zanimalo kako Vijeće korisnika može funkcionirati u nekom drugom kontekstu od sadašnjeg po pitanju upravitelja. Naime glasine da će HNK Ivana pl. Zajca ući u Filodrammaticu, a Molekula iz nje izaći, koje su bile dosta ozbiljne, pa u jednom trenutku i poluslužbeno potvrđene, čini se da ipak nemaju osnove. Doznali jesmo da će se Molekula ponovo javiti na natječaj, ali nitko ne zna hoće li na natječaju ponovo dobiti priliku upravljati navedenim prostorima. To što na tribini nije bilo gradskog pročelnika za kulturu Ivana Šarara, možda je i znakovito.


Rodela je u tom kontekstu rekao da je po njemu važno da ti prostori ostanu NGO sektoru, ali je priznao, kao što su to potvrdili i drugi sudionici i gosti tribine, da je Molekula u suštini potkapacitirana za taj posao. Događa se, naime, da zbog funkcioniranja svojih matičnih udruga, Savez ne funkcionira kako bi trebao. Vijeće korisnika tu je tako i da odtereti Savez od dijela poslova koje očito ne može adekvatno obavljati, a prema Petri Corvi, model Vijeća korisnika svakako će se preporučiti i trebao bi funkcionirati i ako Molekula ne bude novi/stari upravitelj prostorima Filodrammatice i Palacha. Iako će eventualni novi upravitelj imati i nove ideje o upravljanju prostorom, kao što je to, primjerice, nova uprava nove riječke kulturne ustanove Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, koju, kako se sada čini, Vijeće korisnika ne zanima baš previše.