Queer i feminizam

Izložbom “Devijantne žene” otvoren riječki festival Smoqua

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Iz mnoštva aktivnosti Smoque izdvaja se izložba "Devijantne žene" britansko-grčkog dvojca koji čine interdisciplinarna umjetnica Fenia Kotsopoulou i znanstvenica/aktivistica Aylwyn Walsh



Otvoren je festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji se u Rijeci održava od 7. do 9. listopada. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje aktivisti/kinje i umjetnici/ice iz cijele Europe publici već petu godinu zaredom približavaju queer i feminizam kroz radionice, rasprave, izložbe, performanse i drugo.


Tema ovogodišnjeg festivala je “Nemapirani teritoriji”, koja u fokus postavlja pitanje tijela kao polazišne točke promišljanja granica fizičkog, materijalnog i posredovanog unutar patrijarhalnih struktura.


Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” u suradnji s udrugom PaRiter i organizacijom u kulturi GSG.


Norme i rod




Iz mnoštva aktivnosti izdvaja se izložba “Devijantne žene” britansko-grčkog dvojca koji čine interdisciplinarna umjetnica Fenia Kotsopoulou i znanstvenica/aktivistica Aylwyn Walsh.


Izložba je otvorena u DeltaLabu, a riječ je o zbirci radova koji istražuju fotografije, dokumentaciju i ostale materijale što svjedoče o trajnim normama vezanim za rod.



– Odabrani rad nastoji prenijeti povijesne prakse u sadašnjost, i to propitivanjem načina na koje se u vizualnoj kulturi stvara i prikazuje “devijantnost” roda.


Drugi radovi u kolekciji privlače pozornost na dlake, dlakavost i stid koji se odigrava na tijelima. Služeći se portretima neobične persone, tijelo i ono od čega je tijelo građeno prikazani su kao čudni.


Fenia Kotsopoulou nagrađivana je interdisciplinarna umjetnica čija praksa objedinjuje umjetnost performansa, ples, video i fotografiju.


Foto galerija: Otvoren festival Smoqua Foto: Marko Gracin


Aylwyn Walsh je znanstvenica, umjetnica i aktivistica koja se bavi participativnim praksama, kulturom kolaboracije i sustvaralaštva u kontekstima nasilja, oduzimanja imovine, zatvora, ustanova mentalnog zdravlja i marginalnih zajednica u Južnoj Africi, navodi se uz izložbu.


Igranje monogamije


Za petak su najavljeni otvaranje izložbe Vanje Brajković “Ne pretpostavljaj” o transrodnosti i nebinarnosti, online predavanje čuvene australske autorice i znanstvenice Meredith Jones te predavanje-performans “Igranje monogamije” Simon(e) van Saarloos.


U knjizi “Igranje monogamije” Van Saarloos kroz suvremeno iščitavanje kulta monogamije, zaigrano dekonstruira način na koji se struktura ovog oblika partnerskog odnosa u zapadnom društvu održava kroz društvene konvencije.


Djelo napisano za neupućenu publiku predlaže proširen, poliamorijski odnos prema intimnosti i seksualnosti kao mogućoj alternativi. Van Saarloos kritizira monogamni način života i lažna poimanja sigurnosti te predlaže nemonogaman ljubavni život i drukčiji pogled na vlasništvo i imovinu.


Knjiga će biti predstavljena u petak u 19 sati u Križanićevoj 6a kroz performativni dijalog između Simon(e) van Saarloos (preko Zooma) i književnice, nagrađivane filmske kritičarke, prevoditeljice te LGBTIQ+ media aktivistice Mime Simić, uz knjižicu koja sadrži jedno prevedeno poglavlje ove knjige na hrvatski jezik, najavili su iz GSG-a.


Velika završnica festivala, Queer-UP! Party, u subotu donosi vogue plesnu grupu Strike a Pose! iz Zagreba, drag show Le Filip iz Pariza i DJicu Dark Angel aka DTSS iz Novog Sada. Više o programu Smoque može se naći na www.lori.hr.