Traže izjednačavanje mjera

Hrvatski sabor kulture: Ovo je diskriminacija kulturno-umjetničkog amaterizma!

Marinko Krmpotić

Foto HSK

Foto HSK

Radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma, kojima je onemogućen rad više od četiri mjeseca, nužno je dopustiti im probe na otvorenom



Silna zbog pandemije koronavirusa realizirana zatvaranja, restrikcije i »ubijanje« najrazličitijih kulturnih i zabavnih aktivnosti posebno pogubno djeluju na mnogobrojne udruge kulture pa su se stoga ovih dana predstavnici Hrvatskog sabora kulture, tijela koje okuplja predstavnike brojnih udruga koje se bave kulturnom djelatnošću, obratili javnosti pismom koje potpisuju dr. sc. Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskoga sabora kulture te Dejan Buvač, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskoga sabora kulture.


Cilj njihova obraćanja javnosti je potreba izjednačavanja epidemioloških mjera za sportske treninge s mjerama vezanim za probe udruga koje djeluju u okviru kulturno-umjetničkog amaterizma.


Obustava rada


U Hrvatski sabor kulture, kao krovni savez kulturno-umjetničkog amaterizma, uključeno je 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava i 80.000 članova. Riječ je o velikom broju ljudi koji su epidemiološkim mjerama prisiljeni na, ističu u HSK-u, neopravdanu obustavu djelatnosti, a da stvar bude gora ne postoje, kao kod nekih drugih, nikakve potpore za očuvanje radnih mjesta i nadoknadu fiksnih troškova. Zbog svega toga iz HSK-a se obraćaju javnosti, a u dopisu, između ostalog, stoji i ovo:




»Hrvatski sabor kulture smatra kako je daljnjom obustavom održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih programa i proba od strane Stožera civilne zaštite RH, a koja je stupila na snagu 1. travnja 2021., nastavljena diskriminacija udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske sportske udruge kojima je dopušteno održavanje amaterskih sportskih natjecanja i treninga na otvorenom.


Hrvatski sabor kulture svjestan je ozbiljnosti posljedica širenja bolesti COVID-19 u Hrvatskoj pa iz tog razloga u svom zahtjevu prema Stožeru civilne zaštite RH ne traži dopuštenje održavanja kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma, a što je trenutnim mjerama omogućeno amaterskim sportskim udrugama na otvorenom (natjecanja), jer time ne želi pridonijeti širenju bolesti COVID-19.


No jednako tako smatramo da je nužno radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma, kojima je onemogućen rad već više od četiri mjeseca, dopustiti im održavanje proba na otvorenim prostorima tako da pritom ne smije doći do kontakta između članova i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na ovaj način izjednačile bi se epidemiološke mjere za sportske treninge s onima za probe udruga kulturno-umjetničkog amaterizma.


Treba podsjetiti da je ovaj cjelokupni kulturni sektor bio u obustavi svoga djelovanja i u vrijeme kada nije bio prisutan vrhunac trećeg vala epidemije bolesti COVID-a 19, odnosno početkom ožujka kada su se smanjivale protuepidemijske mjere za mnoge druge djelatnosti.


Likvidacija udruga


Likvidacija ovih udruga bit će njihov neminovan potez jer tijekom sveukupne sedmomjesečne obustave rada ovih udruga za njihove potrebe nije osmišljena niti provedena niti jedna mjera nadoknade dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova koje su one imale i to za najam poslovnih prostora, režijske troškove, knjigovodstveni servis i bankarske usluge, a nisu ih uspjele platiti zbog neprikupljenih donacija kao posljedice neodržavanja svojih programa te značajno umanjenog financiranja od strane jedinica lokalne samouprave.


Štoviše, za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma nije osigurana niti potpora za očuvanje radnih mjesta za radnike s kojima imaju sklopljen ugovor o radu, a koje su primjerice ostvarile udruge sportske rekreacije – zaključuju u HSK-u.