Najavljeno

Hram glazbe slavi 50. rođendan: KD “Lisinski” sprema bogati trodnevni program

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Program će od 28. do 30. prosinca trajati doslovno od jutra do navečer



Koncertna dvorana »Vatroslav Lisinski« slavi okrugli 50. rođendan. Hram glazbe koji je vrata širom otvorio 29. prosinca 1973. godine, svojih prvih pola stoljeća svečano će obilježiti od 28. do 30. prosinca bogatim trodnevnim programom.


O programu se govorilo u »Lisinskom« na konferenciji za novinare. Trodnevni program bukvalno će trajati od jutra do navečer. Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela »Lisinskog«, kazala je tako da će prijepodnevni program, od 10 sati, biti namijenjen djeci, dok u 11 sati počinje vođeni obilazak dvorane.


Poslijepodnevni program posvećen je mladim umjetnicima i afirmiranim ansamblima, dok će se navečer održavati koncerti. Program za djecu donosi i koncertnu izvedbu prigodne glazbene priče Udruge Mala Opera »Orašara«, obilazak »Tajnim odajama ‘Lisinskog’« vodit će Tugomir Hrabrić, Sonja Mrnjavčić i Anton Oreč, nekadašnji i sadašnji zaposlenici Dvorane.


Trodnevno slavlje




Bit će tu i božićne pjesme iz cijelog svijeta u izvedbi Dječjega zbora HRT-a »Anđeli već dolijeću« i glazbena predstava »Da sam ja kontesa Dora« Komornog orkestra Zagrebačke filharmonije. Ponudila je Unković i zanimljivost koja kaže da je Dan Dvorane bio samo jednom otkazan i to 2020. godine kada je Petrinju zadesio razoran potres.


Pamti se također i Dan Dvorane iz ratnih godina kada je zbog zračne uzbune svečani koncert prekinut. Publika je jedno vrijeme provela u prizemlju, nakon čega se vratila na koncert.


O slavljeničkom programu govorili su i dugogodišnjih partneri, suradnici i prijatelji Dvorane koji će u programu i sudjelovati. Tu je i Zagrebačka filharmonija i njezin ravnatelj Filip Fak koji je poručio: »’Lisinski’ je postao sjecište glazbene kulture i više institucija, a ovo trodnevno slavlje to pokazuje.«


Ivana Kocelj, rukovoditeljica radne jedinice Glazba HRT-a, podsjetila je da je KD Vatroslava Lisinskog u vrijeme svoje gradnje prije 50 godina bila najveća investicija na području glazbene umjetnosti. Štoviše, i dalje se »Lisinski« može s tim dičiti, jer se, kako je primijetila Kocelj, ni ne nazire da bi se mogla izgraditi nova koncertna dvorana.


O važnosti »Lisinskog« za glazbene umjetnike u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, govorili su i ravnateljica Opere HNK-a u Zagrebu Željka Barišić Pulig te umjetnički voditelj Akademskog zbora »Ivan Goran Kovačić« Ivan Šćepanović.


Beethovenova Deveta


Svi detalji programa mogu se naći na internetskim stranicama Dvorane. Slavljeničku subotu svakako će obilježiti filharmonijski bal, no ništa manje intrigantan nije ni svečani koncert koji će se održati 29. prosinca s Beethovenovom Devetom simfonijom, u izvedbi solista i Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačke filharmonije, Zbora HRT-a, Zbora Opere HNK-a i Akademskog zbora IGK.



Ivana Kocelj podsjetila je kako Beethovenova Deveta nosi poruku o jednakosti svih ljudi, poruku koja je opća, univerzalna, vječna, nedosegnuta, aktualna i danas.


– To njezino opće značenje možemo preseliti i u lokalni, naš mikrosvijet. A to je jednakost i ravnopravna vrijednost svih glazbenika koji djeluju u ovom gradu.


Referiram se na apel koji su naši glazbenici Simfonijskog orkestra uputili prije dva tjedna, apel koji govori o njihovim niskim primanjima i nejednakim statusima u odnosu na druge glazbenike koji djeluju u gradu Zagrebu – kazala je Kocelj, zahvalivši se pritom Zagrebačkoj filharmoniji na otvorenom pismu što su ga put javnosti uputili u ponedjeljak u znak podrške svim glazbenim profesionalcima na HRT-u.


Sudionici


Duga je lista onih koji će nastupiti. Spomenimo tek neke poput Jazz trija, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkih solista, Zagrebačkog ansambla flauta, Gudačkog kvarteta Sebastian, Gudačkog kvarteta Rucner, Cantus Ansambla, Hrvatskog baroknog ansambla… Sva događanja su besplatna za posjetitelje, osim Filharmonijskoga bala.