Makedonska kultura

HKD i Ilinden zajedno u Mjesecu knjige, evo što sve spremaju

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Hrvatsko književno društvo i Makedonsko kulturno društvo Ilinden iz Rijeke zajedničkim snagama organiziraju svoje kulturne manifestacije



Hrvatsko književno društvo i Makedonsko kulturno društvo Ilinden iz Rijeke udružili su snage i u Mjesecu hrvatske knjige zajedno organiziraju dvije manifestacije: 15. međunarodni festival književnosti »Dani prijatelja knjige« i Dane makedonske kulture 2022.


Programe obiju manifestacija predstavili su Ivona Dunoski Mitev, predsjednica MKD-a Ilinden, i Valerio Orlić, počasni predsjednik HKD-a.


Dunoski Mitev je istaknula da će otvorenje Dana, kao i Festivala, biti u subotu, 15. listopada. Program počinje otvorenjem izložbe Gordane Kvajo »To sam ja« u prostoru MKD-a Ilinden u Matačićevoj ulici u Rijeci, gdje će se dogoditi i predstavljanje književnice Mirjane Stojanovski iz Bitole, dobitnice nagrade »Književno pero« za najbolju objavljenu zbirku pjesama u nakladi HKD-a za 2022. za zbirku »Križ, trokut i krug«.




Istoga dana bit će predstavljena i Knjiga godine u izdanju ogranaka HKD-a – »Hvalospjev ljubavi« Paje Šimića – a sve će završiti poetsko-glazbenim maratonom, događajem kojim će završavati svi dani Festivala, kako je to rekao Orlić.


Revija makedonskog filma


Manifestacije se nastavljaju 21. listopada, kada će se u Ilindenu predstaviti Antonia Martinčić Hržić svojom knjigom »Putevima nirvane«, dobitnica »Književnog pera« za najbolju zbirku pjesama objavljenu u nakladi HKD-a te Darija Kovačić Bujas knjigom »Priča nestašne gospođe«, nagrađena »Književnim perom« za najbolji prvijenac u nakladi HKD-a.


U studenom će u kontekstu Dana makedonske kulture biti i Revija makedonskog filma ponedjeljkom, manifestacija »Stop nasilju nad ženama« i Etno izložba.


Dane će u prosincu obilježiti Večer makedonske pjesme, zatim Tradicionalna makedonska večer i Etno radionice, a sve će završiti programom za najmlađe »Detska radost«.


HKD pak sa Zajednicom Srba u Rijeci organizira u sklopu Festivala književnu večer u petak, 28. listopada, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u 18 sati.


Tamo će se upriličiti predstavljanje zbirke pjesama »Iza ovih tišina« Sanje Trifunović Hiblović, kao i zbirke pjesama »Vrijeme u tragovima« Zlatka Kokija Kokanovića.


»Riječka književna jutra«


U studenom će se Festival nakratko preseliti u Book caffe Dnevni boravak, gdje će biti predstavljena zbirka pjesama »U ime za ime« Zvjezdane Čegalj, dok će se službeni dio manifestacije okončati u petak, 11. studenoga, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, kada će bit predstavljen dobitnik međunarodne nagrade »Književno pero« za doprinose u kulturi Marjan Pungartnik iz Maribora.


Predstavit će se i dobitnik »Književnog pera« za doprinos u hrvatskoj kulturi Ante Gregov Jurin, kao i Klub KU KU svojim festivalom Kantfest International te nova zbirka pjesama Anđelke Korčulanić »Vrijeme ne zna za milosrđe«, a javnost će imati prilike čuti nešto i o knjizi nagrađenoj na natječaju »Borivoj Bukva«.


Manifestacija se nastavlja te večeri u The Beertiji na Trsatu, a završava u subotu, 12. studenoga, u Dnevnom boravku »Riječkim književnim jutrima« te poetskim maratonom u MKD-u Ilinden.