Priznanje

Giacomu Scottiju uručena nagrada HND-a

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Giacomo Scotti dobitnik je priznanja Milan Grlović za izniman doprinos radu HND-a



U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je dodjela nagrade Hrvatskog novinarskog društva Giacomu Scottiju, dobitniku priznanja Milan Grlović za izniman doprinos radu HND-a.


Priznanje Hrvatskog novinarskog društva Milan Grlović, nazvano po prvom predsjedniku HND-a, dodjeljuje se zaslužnim novinarkama i novinarima, članovima i članicama HND-a za dugogodišnji rad i značajan doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jačanju medijskih sloboda, novinarkama i novinarima koji su se istaknuli u radu i aktivnostima HND-a.





Dodjeli priznanja prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednik Ogranka HND umirovljenih novinara Primorsko-goranske županije Branko Mijić, zamjenica predsjednika Ogranka Nada Glad i glavna tajnica HND-a Melisa Skender.


Jedno od najviših priznanja


– Ovo je jedno od najviših priznanja HND-a, nazvanog po osnivaču HND-a Milanu Grloviću. Ovogodišnja svečanost dodjele priznanja HND-a održana je 3. svibnja u Zagrebu, međutim, Giacomo Scotti zbog svoje visoke životne dobi nije bio u mogućnosti prisustvovati.


Zbog toga smo ga odlučili posjetiti i uručiti mu priznanje u Rijeci. Drago mi je da je 3. svibnja Dan oslobođenja Rijeke, ali i međunarodni dan slobode medija.


Tu je ključna riječ sloboda, jer da tog dana 1945. godine Rijeka nije oslobođena, ne bi bila ovakva kao danas. Da ne postoji slobode medija, slobode misli, ne bismo bili ljudi kao danas.



Scotti je u Rijeku došao iz Italije 1945. godine, dao svoj veliki doprinos suradnji dviju zemalja, a to je jedan od mnogobrojnih segmenata njegovog filmskog života.


Novinar piše dok je živ, a pravi primjer toga upravo je Giacomo Scotti, koji i u visokoj životnoj dobi i dalje piše, rekao je Mijić, dodajući kako ga veseli da je dobitnik priznanja HND-a ove godine i Danijel Popović, svjetski poznati grafički dizajner, između ostalog i autor zaštitnog znaka Hrvatskog novinarskog društva.


Most suradnje dviju zemalja


Riječki gradonačelnik Marko Filipović zahvalio je Giacomu Scottiju na dobivenom priznanju, ali i svemu što čini cijeli svoj život na uspostavi dobre suradnje između Hrvatske i Italije.



– Giacomo Scotti je most suradnje dviju zemalja. On je pravi, istinski Riječanin, ali prije svega čovjek koji je uvelike doprinjeo dobrim odnosima dviju zemalja. Dao je svoj veliki doprinos razvoju tiskanih medija i njegovo će ime ostati kao spomen u bogatoj riječkoj povijesti, rekao je Filipović.


Giacomo Scotti najdugovječniji je član Hrvatskog novinarskog društva u kojem je od 1950. godine, a kao novinar, redaktor, književnik i prevoditelj djeluje u kontinuitetu posljednje 73 godine.


Cijeli svoj život posvetio je pisanoj riječi, na prvom mjestu novinarstvu, promovirajući na taj način novinarstvo kao intelektualnu profesiju.


Prva nagrada za novinarstvo


Scotti je rođen 1928. godine u Italiji, ali je već nakon Drugog svjetskog rata došao u Hrvatsku. Njegova karijera počinje 1947. godine kada dolazi najprije u Pulu, pa onda u Rijeku, gdje se osniva izdavačku kuću na talijanskom jeziku Edit te postaje jedan od osnivača jedinog lista na talijanskom jeziku izvan Italije – La Voce del Popolo.



– Ja sam u životu dobio puno nagrada, ali sve za književnost, ovo je prva nagrada koju sam dobio za novinarstvo. Počeo sam pisati kao novinar, iz toga je krenuo moj put u književnost.


Ovom nagradom zaokružena je jedna moja životna cjelina. Nisam očekivao nagradu, jer sam uglavnom dobivao književne nagrade, ali sam jako sretan i ponosan.


Hvala svima koji su me predložili, kao i onima koji su prihvatili taj prijedlog. Iako imam već 95 godina, ja i dalje pišem, jer to me održava na životu i čini sretnim, rekao je nagrađeni Giacomo Scotti.