Festival Monoplay u Zadar dovodi virtuozne umjetnike iz područja plesa

Kim Cuculić

Foto M. Savino

Foto M. Savino

Od 23. do 27. kolovoza Zadar ponovo postaje središte suvremene plesne umjetnosti i kreativnog izraza



ZADAR – Od 23. do 27. kolovoza Zadar ponovo postaje središte suvremene plesne umjetnosti, dijaloga i kreativnog izraza. Jedinstven u Hrvatskoj festival plesnog sola, Monoplay, četrnaesti put u Zadar dovodi virtuozne umjetnike iz područja suvremenog plesa te bogat, dinamičan i interaktivan popratni program. Festival započinje energično i to s pravom dalmatinskom »Beštijom« zadarske umjetnice Josipe Štulić, koja istražuje tko postajemo u svoja četiri zida, kada nas drugi ne gledaju.


Priznati slovenski umjetnik Jurij Konjar, koji je plesno obrazovanje stjecao u Londonu i Bruxellesu, kroz ekspresivnu plesnu izvedbu komunicira jednu od gorućih tema današnjice – naš (ne)održiv odnos prema prirodi. »B.O-Biodegradables« postavlja jednostavno pitanje – jeste li za ili protiv prirode?


Treći dan festivala na pozornicu stupa Nataša Kustura, koja kroz motiv preobrazbe preispituje vještine tijela te se razračunava s povijesnim i suvremenim značenjima upisanim u žensko tijelo. Zadranka je prošle godine oduševila publiku kratkim plesnim solom »Melusine Machine«, koji je za ovogodišnje izdanje festivala razvila u cjelovečernju predstavu. Petak, 26. kolovoza, rezerviran je za slobodu kretanja i plesni dijalog s prošlosti. Iz Londona u Zadar stiže Stošija Zrinski s plesnim solom »Travelougue«, koji postavlja pitanje s kojim se svi u nekom trenutku susretnemo: Kako se osloboditi tereta prošlosti kako bismo gradili budućnost, kako se prilagoditi novome kada je staro neminovno još uvijek u nama?




Posljednji dan festivala obilježit će tri sola nagrađivane mađarske plesne kompanije Hodworks. Bit će održan i interaktivni Monoplay Forum, koji se odvija svake večeri festivala. Razgovore s umjetnicima vodit će plesni znalac i sveučilišni profesor Mario Županović. Posebnost popratnog programa je MONOstage, pozornica namijenjena publici. Bit će izveden i performans međunarodnog umjetnika Borisa Kadina »Misao je skulptura«. Tu su i plesne videoprojekcije, izložbe te prezentacija radionice Maše Kagao Knez s edukativnog STREAM programa.


Približavanje plesne umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama Monoplay nastavlja i ove godine. Netom prije početka festivala, 22. kolovoza, Lada Petrovski Ternovšek, članica Zadarskog plesnog ansambla, te glumica Sanja Grgina izvest će interaktivnu predstavu za sva osjetila osim za osjetilo vida, »Kozonogu«, u prostoru Udruge za slijepe i slabovidne na Poluotoku.


Zabavni dio festivala otvara DJ Maja Milin, nastupit će i tradicijski zbor FIGE, dok će koncert Dunje Ercegović ispratiti četrnaesto izdanje Monoplaya.