Od 30.6. do 2.7.

Drugo izdanje festivala Port of Dance: Suvremeni ples ponovo ljetuje u Rijeci

Davor Mandić

FOTO VOJTECH BRTNICKY

FOTO VOJTECH BRTNICKY

Festival se održava u HKD-u te u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a u Rijeku dovodi domaće plesne umjetnike i međunarodnu selekciju plesne mreže Aerowaves, partnera festivala



Drugo izdanje riječkog festivala suvremenog plesa Port of Dance održat će se od 30. lipnja do 2. srpnja u HKD-u na Sušaku te u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a u Rijeku dovodi domaće plesne umjetnike i međunarodnu selekciju plesne mreže Aerowaves, partnera festivala, najavljuju iz HKD-a.


Festival u srijedu 30. lipnja u 21 sat otvara Brazilka Poliana Lima, koreografkinja, plesačica i pedagoginja sa sjedištem u Madridu. Predstava »Things move but they do not say anything« održava se na pozornici HKD-a i predstavlja osam plesačica koje su kroz cijelu predstavu ograničene samo na jedno mjesto, odakle se upuštaju u beskrajne pokrete.


Ustrajnost, otpor, identitet i različitost teme su u srži koreografske strukture predstave, a hvata se i u koštac s gorućim pitanjem: koje je žensko mjesto u društvu u kojem živimo?


Jezik kože




U četvrtak 1. srpnja u 19 sati u PPMHP-u nastupa Riječanka Martina Hrlić Rogić u predstavi »Jezik kože«. Martina je koreografkinja, plesačica i umjetnička ravnateljica Plesne grupe Flame, a predstava se posvećuje najvećem organu našega tijela, koži, kao značajnoj i sveprisutnoj metafori u hrvatskom jeziku sa širokim spektrom značenja – 20 frazema hrvatskog jezika vezanih za kožu izvedenih u jednoj koži.


Isti dan u HKD-u na Sušaku u 21 sat slijedi novi projekt nagrađivane hrvatske plesačice i koreografkinje Petre Hrašćanec i njene umjetničke organizacije 21:21, predstava »SKUPA« sa šest mladih plesačica koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni. Projekt »SKUPA« je na prošlogodišnjem natječaju za koprodukciju mreže Pan-Adria, čiji je član i HKD na Sušaku, odabrana kao najbolja predstava.


U petak 2. srpnja predstava »Roselyne« autorice Cécile Da Costa na rasporedu je u 19 sati u PPMHP-u. U predstavi žena po imenu Roselyne traži svoje mjesto, u sobi, u očima drugih, u životu.


Cécile Da Costa umjetnica je s područja fizičkog kazališta i koreografije sa sjedištem u Pragu, a proglašena je plesačicom godine 2018. u Češkoj. U svom radu traži glasove koji mogu pokretati tijelo i tijela koja mogu pokretati glas.


Mađarski duo


Festival zatvara mađarski duo plesača i koreografa Cuhorka Emese & Csaba Molnár s predstavom Masterwork u 21 sat na pozornici HKD-a na Sušaku. Kulturne reference i hiroviti pokreti srž su dueta Masterwork. Razvijajući se kroz set vinjeta, ovaj komad istražuje načine na koje tijelo baca kulturna značenja i simbole projicirane na njega tijekom vremena.


Ulaznice po cijeni od 50 kuna po predstavi moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka predstava na blagajni na mjestu događanja.