Pomorski i povijesni muzej

“Brdo kulture” kao urbana točka grada: Treće izdanje manifestacije od 5. do 31. listopada

Ervin Pavleković

Predstavnici ustanova koje sudjeluju u projektu / Foto : VEDRAN KARUZA

Predstavnici ustanova koje sudjeluju u projektu / Foto : VEDRAN KARUZA

Sedam će ustanova našim sugrađanima i svima zainteresiranima ponuditi više od 27 različitih besplatnih kulturnih sadržaja namijenjenih za sve uzraste



 


 


RIJEKA – Projekt »Brdo kulture« osmišljen kao sadržajno različit program koji uključuje izložbe, radionice, vodstva, plesne, dramske i glazbene programe, a bavi se baštinom, najavljen je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka koji je i organizator manifestacije. Kako je uvodno kazala ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tamara Mataija, manifestacija »Brdo kulture« započela je 2021. godine u vrijeme EPK-a s ciljem povezivanja ustanova u kulturi u našemu neposrednom okruženju koje baštine iste vrijednosti i nastojanja. Suradnja se s vremenom intenzivirala, pa će se ove godine u redizajniranom izdanju održati još jedno »Brdo kulture«, kaže, te poziva sve zainteresirane da odaberu barem jedan od različitih i besplatnih događaja u sklopu listopadske manifestacije.




Kad je projekt započeo, bilo je uključeno svega nekoliko ustanova, a ove je godine uključeno čak sedam ustanova u kulturi. Ta će se brojka, ističe muzejska pedagoginja Denis Nepokoj, i dalje povećavati, jer iako ove godine ne sudjeluju Gradsko kazalište lutaka i Gradska knjižnica iskazali su interes za sudjelovanjem u sljedećim godinama.


Predavanja

 


U sklopu manifestacije tijekom listopada će biti održano i nekoliko tematskih predavanja: »Nabožni predmeti i religijski običaji novovjekovne Rijeke« dr. sc. Ane Azinović Bebek, »Rimska nekropola u Osoru« i »Posljednje počivalište građana: srednjovjekovno i novovjekovno groblje uz Zbornu crkvu u riječkom Starom gradu« dr. sc. Andreja Janeša te »Zli duhovi i dobre smrti – pogrebni običaji u starom Rimu«.

Redizajnirano izdanje


– Kad smo krenuli s projektom, nastojali smo okupiti ustanove u našem bližem okruženju koje se bave baštinom, i tu baštinu predstaviti na jedan pomalo drukčiji, možda malo opušteniji, ležerniji, možda malo manje formalan način no što to činimo inače. Željeli smo pokazati da se može povezati ono što se naizgled čini nepovezivo te na taj način baštinu unijeti u svakodnevni život. Na temeljima uspjeha prvog »Brda«, organizirali smo ga i iduće godine, a sad ga predstavljamo treći put u redizajniranom izdanju, govori Nepokoj te dodaje da je ovogodišnji katalog projekta pridodana vrijednost projekta.


Prva je promjena, govori dalje, prebacivanje termina iz lipnja u listopad, a druga promjena koja je puno važnija je broj sudionika, pa uz stalne suradnike PPMHP-a, HKD, Glazbenu školu i Prirodoslovni muzej, sada sudjeluju ostale ustanove u kulturi grada i županije – Muzej grada Rijeke, Ustanova »Ivan Matetić Rognjov« te HNK Ivana pl. Zajca. Sve se ustanove, naglašava, bave baštinom, kulturno-povijesnom, kulturnom, glazbenom, dramskom, scenskom, prirodnom, materijalnom ili nematerijalnom baštinom, odnosno sve ustanove rade na njezinome prikupljanju, čuvanju, istraživanju te na ukazivanju potrebe njezine valorizacije.


Atraktivan prostor


– Cilj je i to da na najljepši prostor u gradu, ovo naše brdo, dovedemo naše građane i pokažemo im to brdo kao atraktivan i zanimljiv prostor, a kulturnim sadržajima koje nudimo da im omogućimo da to brdo postane ishodišna točka i susreta, i razmjene iskustava, i stjecanja novih iskustava, minglanja, zabave, da ovo brdo oživi kao jedna urbana točka grada. Također, cilj je da baštinu kao neprocjenjivo vrijedan dokaz vlastite opstojnosti unesemo u svakodnevne živote naših građana, da kultura i kuturni sadržaji postanu sastavni dio življenja, a kad se to dogodi da na taj način pridonesemo tome da svijest o baštini postane dio identiteta sredine, zaključuje Nepokoj te nadodaje da u trenutku kad se to dogodi neće biti straha za baštinu niti njezine čuvare.


Županijska pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić istaknula je kako svi dionici projekta surađuju na popularizaciji kulture i na razvoju publike, s ciljem educiranja građana, čime doprinose razvoju kulture na našemu području.


Županija će, naglašava, i dalje podržavati projekt zbog njegove iznimne kvalitete, jer »doprinosi ne samo kulturi, nego i poboljšanju kvalitete života naših sugrađana u području kulture, što i jest njegov osnovni cilj.« U manje od mjesec dana, od 5. do 31. listopada, sedam će ustanova našim sugrađanima i svima zainteresiranima ponuditi više od 27 različitih besplatnih kulturnih sadržaja namijenjenih za sve uzraste – od tematskih predavanja, vođenih izložbi i otvaranja novih izložbi, šetnji prirodom i interpretacijskih šetnji, fragmenata iz predstave, otvorene probe do radionica.