Rijedak pronalazak

Arheološka senzacija u Nizozemskoj: Otkriven gotovo netaknut rimski hram

Hina

REUTERS

REUTERS

Hram je smješten u blizini Nijmegena na granici s Njemačkom, gdje se nekada nalazio Limes - zid koji je označavao sjevernu granicu Rimskog CarstvaArheolozi iskapaju rimski hram star gotovo 2000 godina koji je otkriven gotovo netaknut na istoku Nizozemske, izvijestila je u ponedjeljak nizozemska nacionalna agencija za kulturnu baštinu.


„Toliko dobro očuvano mjesto s hramom, oltarima i žrtvenim ostacima u Nizozemskoj nikada prije nije pronađeno“, objavila je agencija.


REUTERS


Hram je smješten u blizini Nijmegena na granici s Njemačkom, gdje se nekada nalazio Limes – zid koji je označavao sjevernu granicu Rimskog Carstva, a sada je pod zaštitom UNESCO-a.


REUTERS


REUTERS


REUTERS


REUTERS
Arheolozi amateri su krajem prošle godine pronašli predmete s nalazišta u selu Herwen-Hemeling o čemu su obavijestili nadležne. Nastavkom istraživanja nedaleko brda je otkriveno arheološko nalazište.


REUTERS


Tijekom rimskog doba postojala su najmanje dva hrama u kojima su vojnici, ovdje stacionirani između I. i IV. stoljeća, prinosili žrtve svojim bogovima.


REUTERS


Arheolozi su izložili ostatke hrama otkrivši žrtvena mjesta, brojne male oltare, kipove bogova i oslikane zidove. Pojedini nalazi bit će od subote izloženi u muzeju u Nijmegenu.


Posebno je zanimljiv niz malih kamenih oltara na kojima su vojnici davali zavjetne žrtve Herkulu Magusanu, Jupiteru-Serapisu i Merkuru.