Burno u Saboru

Oporba oplela po “lex Blažević”, ministrica kaže da će potvrditi svakog zakonski izabranog intendanta

Hina

. Nina Obuljen Korzinek Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

. Nina Obuljen Korzinek Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Dio oporbenih zastupnika, među kojima i Nino Raspudić (Most), novi zakon naziva „lex Blažević“ po Marinu Blaževiću, intendantu riječkog HNK, aludirajući na njegovu ulogu u kreiranju zakona



Prijedlog novog zakona o kazalištima u srijedu je hvalio saborski HDZ, kritizirala oporba koja tvrdi da daje „nevjerojatne“ ovlasti intendantima i ravnateljima kazališta, zamjera što će intendante imenovati izvršno, a ne predstavničko tijelo, kao do sada.


Intendant postaje nesmjenjiv, ovlasti kazališnih vijeća svedene su samo na birokratsku funkciju, kazala je Marijana Puljak (Centar). Zašto zakonom nisu definirani uvjeti za imenovanje intendanta? upitala je Katarina Nemet (IDS).


Zakon daje nevjerojatne ovlasti intendantima i ravnateljima, koje mogu biti zlouporabljene, dodaje Urša Raukar Gamulin (ZLB), tvrdeći da u njegovoj izradi svi dionici nisu mogli iznijeti svoje primjedbe „transparentno i maksimalno uključivo“.




Zakon će služiti interesima ministarstva, a ne struke, njime se, navodno, želi ojačati ministričina pozicija, narušavaju se radnička prava kazališnih umjetnika, naglašava Davor Bernardić (Socijaldemokrati).


Mrak Taritaš: Zašto o intendantima odlučuje izvršna vlast?


Ovakvog se zakona ne bi posramio ni Staljin, njime se kazalište baca u ralje politizacije, kaže Sabina Glasovac (SDP) i tvrdi da će zakon umjetnike osuditi na doživotni prekarni rad, a starije i ravnateljima nepoželjne radnike baciti na ulicu,


Zašto o intendantima i kulturnim vijećima odlučuje izvršna vlast? pita i Anka Mrak Taritaš (Glas).


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek vuče paralelu s razinom  Ministarstva gdje ministar imenuje ravnatelje i upravna vijeća.


Smatramo da će biti puno manje politizacije i izloženosti ravnatelja raspravama koje nemaju puno veze s kulturom, kazala je.


Takvo razmišljanje dijeli Damir Habijan (HDZ). Do sada su, kaže, izvješća o radu kazališta na gradskim vijećima često bila korištena za političke obračune.


Bilo bi bolje da intendante i dalje imenuje predstavničko tijelo, ustrajava Željko Pavić (Socijaldemokrati).


Raspudić: Lex Blažević


Ministrica naglašava kako gradonačelnik nije bilo koja osoba, ima izborni legitimitet. Ističe i da ravnatelji ustanova u kulturi imaju pravo na četverogodišnji mandat.


Dio oporbenih zastupnika, među kojima i Nino Raspudić (Most), novi zakon naziva „lex Blažević“ po Marinu Blaževiću, intendantu riječkog HNK, aludirajući na njegovu ulogu u kreiranju zakona.


Raspudić pritom upućuje na kontekst u kojem se zakon donosi, na premala izdvajanja za kulturu, činjenicu da kazalište Gavella zbog potresa ne radi gotovo tri godine, da u Rijeci traje mini-skandal gdje gradsko vijeće odlučuje jedno, a ministrica drugo.


Nedostaje temeljna vizija što se želi novim zakonom, smatra Raspudić.


Ključnu motivacijsku pozadinu za novi zakon Zlatko Hasanbegović (DP) vidi u  „spašavanju propale intendanture Marina Blaževića poznatog po protuhrvatskom ideološkom ezgibicionizmu, protuumjetničkom i protukazališnom (…) a što mu je omogućeno kao osobnom miljeniku ministrice“.


„Nešto poput kazališnog Hrvoja Hribara, nedavno uhljebljenog u zagrebačkom KIC-u ili Dubravke Vrgoč, koja je umjesto na mirovnu oko bacila na HNK u Splitu“, izjavio je zastupnik.


Ministrica: Potvrdit ću svakog intendanta izabranog u zakonskoj proceduri


Ministrica odgovara kako je njena odluka da ne potvrdi akte dvaju gradskih vijeća (o razrješenju intendanata u Splitu i Rijeci) bila utemeljena na činjenici da se u proceduri nije poštivao zakon.


Ostajem pri tome da ću svakog intendanta kojeg izabere lokalna samouprava u legitimnoj, zakonom propisanoj proceduri, potvrditi, poručila je.


HDZ-ovi i zastupnici većine pozdravljaju poboljšanje statusa umjetnika, hvale što novi zakon omogućuje prekvalifikaciju plesnim i baletnim umjetnicima koji više ne mogu umjetnički doprinositi, što se uređuje status ansambla Lado, što se predviđa stabilnije financiranje kazališta.


Zakon je savršeno pogodio bit i problematiku, omogućio da kazalište živi slobodno i mirno od politike, ocijenio je Andro Krstulović Opara (HDZ).