Kultivacija

Ono što najavljuju iz Festivala Ljubljana ravno je čudu

Kim Cuculić

Foto Facebook Festival Ljubljana

Foto Facebook Festival Ljubljana

Ovih je dana iz predvorja Male dvorane Lisinskog stigla vijest koja bi se mogla svrstati u one »vjerovali ili ne«



Ovih je dana iz predvorja Male dvorane Lisinskog stigla vijest koja bi se mogla svrstati u one »vjerovali ili ne«. Ne bi ta vijest tako zvučala da nije bilo pandemije koronavirusa, koja je u opadanju, ali još valja biti na oprezu.


Zbog pandemije je stradao i kulturni sektor i gostovanja stranih umjetnika nije uopće bilo ili su jako ograničena. Stoga je preporuka našeg Ministarstva kulture i medija bila da se manifestacije u kulturi oslanjaju na domaće umjetničke snage.


U susjednoj Sloveniji restrikcije su uslijed pandemije bile još strože nego u Hrvatskoj, pa zato spomenuta vijest iz Lisinskog zvuči tako nevjerojatno.




U Zagrebu je, naime, predstavljen program 69. Ljubljana Festivala, tradicionalne i respektabilne ljubljanske manifestacije. Ovogodišnje izdanje najavljeno je kao jedan od najvećih glazbenih događaja ovoga ljeta u svijetu.


Ljubljana Festival održava se na nekoliko lokacija glavnoga slovenskog grada, od lipnja do rujna ove godine.


Na njega, prema najavi, dolaze Anna Netrebko i Jusif Eyvazov, Plácido Domingo, Sonja Jončeva, Elina Garanča, Jonas Kaufmann…


To su samo neka od imena umjetničke elite koja bi trebala nastupiti u Ljubljani, a tu su još i Orkestar Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga i dirigent Valerij Gergijev, Kraljevski orkestar Concertgebouw uz dirigenta Daniela Hardinga, Simfonijski orkestar radija ORF iz Beča, Filharmonijski orkestar Baltičkoga mora, Simfonijski orkestar Furlanije – Julijske krajine, Moskovski komorni orkestar Musica Viva, Zbor bečkih dječaka, kao i legendarna pijanistička zvijezda Martha Argerich s orkestrom Slovenske filharmonije pod ravnanjem Charlesa Dutoita.



Na programu su i brodvejski spektakl »Chicago«, mjuzikl »Lolita« te balet »Peer Gynt« svjetski poznatog koreografa Edwarda Cluga.


Na konferenciji za novinare u Zagrebu impresivan program predstavio je direktor Festivala Darko Brlek u društvu ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražena Siriščevića.


Kako je najavljeno, službeni program počinje 1. srpnja, a završava 8. rujna. Sve zajedno bit će oko 100 događanja na više lokacija.


Direktor Festivala izrazio je nadu da će što više gledatelja iz Hrvatske moći doći pratiti ljubljanski program. Tu bismo dodali i režime prelaska granice zbog pandemije, jer je primjerice ovih dana iskustvo jednog profesora pokazalo da je u današnje vrijeme teže stići do venecijanskog Bijenala arhitekture nego do Pjongjanga.


I naš kritičar koji ovog ljeta planira otići na Filmski festival u Cannesu svjedoči nam kakve sve testove mora proći kako bi ušao u dvoranu i pogledao film. Staro normalno ipak još uvijek nije stiglo, a i ne znamo što nas još čeka s virusom koji je i dalje prisutan među nama.


Kako stvari sada stoje, žanrovski raznolik program posjetiteljima Ljubljana Festivala ponudit će vrhunske operne, baletne i kazališne izvedbe, mjuzikle, komorne i simfonijske koncerte, Međunarodnu likovnu radionicu, majstorske tečajeve, radionicu za djecu i mlade i još mnogo toga.


Valja naglasiti da je program vrijedan 4 milijuna eura sufinancirao Grad Ljubljana, koji je ujedno i osnivač Festivala, te su u realizaciji pomogli i brojni sponzori.


»Ljubljana Festival u jednom je ljetu uspio dovesti imena za čija su gostovanja nama u Lisinskom potrebne godine!«, rekao je ravnatelj Lisinskog te dodao da ovakvu manifestaciju, s ovakvom podrškom, jednoga dana priželjkujemo i u glavnom gradu Hrvatske.


Direktor ljubljanske manifestacije na kraju je zaključio: »Uvjeren sam da ćemo u idućim godinama, ako ne već i sljedeće, opet sa zadovoljstvom ugostiti najbolje umjetnike iz Hrvatske. Imamo ih i ove godine, ali nadamo se i velikim ansamblima iz Hrvatske.«


Usporedbe radi, ovogodišnje 72. Dubrovačke ljetne igre bit će održane od 10. srpnja do 25. kolovoza i ponudit će više od 60 dramskih, glazbenih, plesnih i folklornih događanja na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.


Pogledamo li program, naglasak će i ove godine biti na domaćim umjetničkim snagama. Prema financijskom planu, proračun 72. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi gotovo 8 milijuna kuna.


Za Rijeku, koja je donedavno nosila titulu Europske prijestolnice kulture, zasad nije najavljen neki ambiciozan ljetni kulturni program.