Tribina i projekcije filmova

O seksualnosti žena sa invaliditetom: što je film, a što realnost?

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Sudionice tribine iznijet će različita iskustva, otkriti put spoznaje vlastite seksualnosti i ujedno pojasniti najveće stereotipe o seksualnosti i partnerskim odnosima osoba s invaliditetom.



Projekt Seksualnost nevidljivih: film i realnost, koji se bavi seksualnošću žena s invaliditetom bit će održan online, u petak, 28. kolovoza od 18 sati.


Publiku najprije očekuje tribina o seksualnosti žena s invaliditetom, koja će se prenositi 28. kolovoza od 18 sati na Facebooku Kulturne stanice i Kulturna stanica Eđšeg.


Gošće će biti umjetnice i aktivistkinje: Milica Knežević, autorica bloga Izaberi da živiš, Milesa Milinković, producentica i direktorica festivala Uhvati film, Tanja Josić, glumica i profesorica filozofije, te Tatjana Stojšić Petković, psihologinja.




One će na tribini iznijeti različita iskustva, otkriti put spoznaje vlastite seksualnosti i ujedno pojasniti najveće stereotipe o seksualnosti i partnerskim odnosima osoba s invaliditetom.


Sudionice tribine komentirat će i prikaz seksualnosti žena s invaliditetom u filmskoj umjetnosti, a naročito u filmovima prikazanim na Međunarodnom filmskom festivalu Uhvati film u Novom Sadu.


Po završetku tribine, na službenom YouTube kanalu festivala Uhvati film, od 20 do 24 sata, bit će moguće besplatno pogledati pet filmova na temu seksualnosti žena s invaliditetom.


Riječ je o kratkometražnim filmovima iz arhive festivala Uhvati film, koji otkrivaju tabu teme te ruše stereotipe i predrasude.


Visoke umjetničke kvalitete, iz različitih kinematografskih pravaca, filmovi prikazuju osobe s invaliditetom kao seksualna bića i otvaraju prostor za kritičku razmjenu mišljenja i dojmova.


Filmovi nisu prikladni za mlađe od 16 godina, a pristupačni su za osobe s oštećenjima sluha, s obzirom na to da imaju titlove, a govorni segmenti prevode se na znakovni jezik.


Projekt Seksualnost nevidljivih: film i realnost organizira KAO Parnas, a sufinancira ga Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture na osnovu natječaja za podršku lokalnim umjetnicima u 2020. godini.


Realizira se u okviru programa “Umetnici. Sad!” Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, s ciljem ponude kulturnog događaja koji spaja filmsku umjetnost, tabu teme i afirmaciju umjetničkih potencijala žena s invaliditetom.