Hrvatski audiovizualni centar

Noć hrvatskog filma i novih medija u Italiji, Mađarskoj, BiH i Rumunjskoj

Hina

Scena iz filma 'Murina'

Scena iz filma 'Murina'

Filmska Noć će početi nagrađivanim dugometražnim igranim filmom "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović



Manifestacija Noć hrvatskog filma i novih medija i ove godine putuje van granica Hrvatske – u Italiju, Mađarsku, BiH i Rumunjsku, izvijestio je u petak Hrvatski audiovizualni centar.


Svaki grad u okviru manifestacije ima poseban program, publika će sve filmske projekcije moći besplatno pogledati, a filmovi će imati engleske titlove.


Filmska Noć će početi nagrađivanim dugometražnim igranim filmom “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu prošle godine, gdje je osvojio i Zlatnu kameru (Camera d’Or) za najbolji debitantski film.




Nastavlja se izborom recentnih hrvatskih kratkih igranih filmova, “Mali Libero” Mladena Stanića, “Cimerica” Jadrana Parunova te kultnim “Lakat (kao takav)” Ante Babaje iz 1959.


U sklopu programa prikazuje se i nedavno restaurirani animirani film “Ring” Nikole Kostelca koji je snimljen u cinemascopeu, a tu je i kultni “Profesor Balthazar” Zlatka Grgića iz “250 godina zagrebačke škole animiranog filma” u epizodi Alfred “noćni čuvar”. Iz najnovije produkcije predstavlja se film “Transfuzija” Igora Bojana Vilagoša.


Dokumentarni program otvara film “Disident” Ivana Mihaljevića, o beskućniku Hrvoju Gospočiću, slijedi “Nek se čuje i naš glas” Krste Papića, dokumentarni film koji opisuje ilegalne radio-stanice u Zagorju i Podravini.


Program se završava projekcijom antologijskog dokumentarnog ostvarenja Vojidraga Berčića, filmom “Devalvacija jednog osmijeha”, o romskom radniku u Željezari Zenici, Arifu Heraliću, čiji se lik nalazio na novčanici od deset i tisuću dinara.


Nakon Milana i Pečuha, Noć hrvatskog filma u Temišvaru održat će se u petak u Muzeju Banatskog sela, u partnerstvu s Udrugom Demokratski savez Hrvata u Rumunjskoj i Muzejom Banatskog sela. Potom odlazi u Budimpeštu  i Mostar.


Specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt sastavila je umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić, uz pomoć Tomislava Gregla, selektora za animirani film i Boško Picule, selektora za igrani film.


Program je sufinanciran sredstvima HAVC-a i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.