RIJEČKA OPERA

NESSUN DORMA Najavljena dva gala koncerta na Trgu Riječke rezolucije

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na koncertima, različitih programa, nastupit će prvakinje i prvaci riječke Opere: Kristina Kolar, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin, Domagoj Dorotić i Robert Kolar, a posebna gošća je počasna članica ansambla riječke Opere Diana Haller



RIJEKA – »Nessun dorma« naslov je dvaju gala koncerata što će 23. i 25. srpnja s početkom u 21 sat biti održani na Trgu Riječke rezolucije. Koncertima će ravnati talijanska dirigentica Beatrice Venezi čije su vještine prepoznate u opernim kućama i orkestrima diljem svijeta, a trenutno je šefica dirigentica Orchestra Milano Classica i Nuova Orchestra Scarlatti Napoli, te gošća šefica dirigentica Orchestra della Toscana. Na Forbesovoj je listi najutjecajnijih žena mlađih od 30 godina, a svojim djelovanjem pokazuje kako klasična glazba, oslobođena stereotipa, pripada svima.


Prvakinje i prvaci riječke Opere


Na koncertima, različitih programa, nastupit će prvakinje i prvaci riječke Opere: Kristina Kolar, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin, Domagoj Dorotić i Robert Kolar, a posebna gošća je počasna članica ansambla riječke Opere Diana Haller. Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor sudjeluju i Vanja Zelčić, Luka Ortar, Dario Bercich, Marko Fortunato i Slavko Sekulić. Na programu su vrhunci operne literature iz Verdijevih »Nabucca«, »Don Carla«, »La traviate« i »Aide«, iz Puccinijevih »La boheme« i »Turandot«, Mozartova »Don Giovannija«, Donizettijeve »Lucie di Lammermoor«, Saint-Saënsovih »Samsona i Dalile«, Rossinijeva »Seviljskog brijača« i Mascagnijeve »Cavallerie rusticane«.


»Julije Cezar u Egiptu – iznova«

Na konferenciji za novinare najavljena je i premijera opere »Julije Cezar u Egiptu – iznova«, koja je na programu 31. srpnja. Ovom operom Georga Friedricha Händela ravnat će Ville Matvejeff, a dramaturg i redatelj je Marin Blažević. U podjeli su Diana Haller, Anamarija Knego, Michaela Selinger, Dubravka Šeparović Mušović, Sonja Runje i drugi. Prema riječima Marina Blaževića, radi se o novoj verziji predstave koja je rađena za Savonlinna Opera Festival u Finskoj, ali je došlo do odgode.
– Predstava je trebala biti izvedena u posebnim uvjetima, na jezeru u Finskoj, što je bio poticaj za izmjene u scenografiji i svjetlu. Došlo je i do cijelog niza drugih promjena. Predstava je konceptualno drugačija i redefinirana je i s dramaturške strane – kazao je Blažević.
»Julije Cezar u Egiptu« jedna je od danas najizvođenijih baroknih opera.



Kako je ovim povodom istaknuo intendant riječkog HNK-a Marin Blažević, ideja je ovih koncerata da u dvjema varijacijama pokažu snagu Opere u Rijeci.


– To što je postigla riječka Opera nije slučajno i dio je strategije njena razvoja. Naš solistički ansambl pokazat će da može izvesti gotovo sav mainstream program operne literature, pokazujući svoj fascinantan raspon – istaknuo je Blažević.


Radost ponovnog nastupa


Prije dvije godine Beatrice Venezi bila je asistentica dirigenta Villea Matvejeffa na operi »Falstaff« u HNK-u Ivana pl. Zajca, a sada su joj riječki koncerti »Nessun dorma« prvi nakon pandemije koja je naročito pogodila Italiju. Ovim povodom Venezi je poručila da kazalište nije opasno mjesto i da opet treba početi s aktivnostima. Marin Blažević ovome je dodao da protekla četiri mjeseca nijedan solist nije imao prilike pjevati s orkestrom i da su im ovi koncerti poput »ponovnog rođenja«.


Na situaciju s pandemijom korone nadovezala se i Diana Haller, koja nastupa u Njemačkoj u kojoj su protupandemijske mjere takve da bi operni pjevači trebali biti 6 metara udaljeni jedni od drugih.


Radost što nakon pauze opet mogu pjevati sa svojim kolegama, s orkestrom i pred publikom izrazili su Aljaž Farasin, Ivana Srbljan, Anamarija Knego i Domagoj Dorotić. U slučaju kiše, oba koncerta sele u zgradu HNK-a Ivana pl. Zajca. Sukladno mjerama Stožera civilne zaštite, prilikom dolaska na programe kazališta vodi se pisana evidencija posjetitelja, uz ostale mjere vezane uz pandemiju.